Для озимих і ярих культур несе загрозу пізня весна, – експерт

11 апреля, 2018

Фахівці занепокоєні станом озимих культур після березневих заморозків. Наразі рослини ослаблені й потребують додаткового живлення. Про це розповів Артур Рожков професор, завідувач кафедри рослинництва ХНАУ ім. В. В. Докучаєва, доктор сільськогосподарських наук.

«У цілому зима для озимих була сприятливою, але початок весни — не дуже. Впродовж зими стійкість озимих поступово зменшується, цукри витрачаються. В останні тижні були великі перепади температур (коли вночі температура 5–10 градусів морозу, а вдень — 8 тепла), утворилася притерта льодова кірка, а вона загрозлива. Середній час відновлення весняної вегетації вже давно пройшов. Якщо вегетація відновлюється після 5 квітня, вона вважається вже пізньою. Пізня вегетація для озимих зернових — несприятливий фактор», — розповів Артур Рожков.

За словами експерта, наразі близько 60% площі — це нормальні посіви, а от щодо інших площ є питання. Занепокоєння викликають ті озимі, що були посіяні із запізненням. Найгірший за станом озимих був 2003 році, тоді загинуло близько 70% посівів. Багато площ довелося пересівати. Того року були великі перепади температури, і на полях з’явилася льодова кірка.

«Біологія ярих зернових культур полягає в тому, що для них найкраща температура на початку вегетації — низькі температури. І наростання температури має бути поступовим. Потрібно, щоб у перші три–чотири тижні температура була невисокою (близько 5 градусів тепла). Наші діди, якщо була можливість, перші посіви робили в лютневі «теплі вікна». Саме ці посіви гарантували найвищу врожайність», — додав Рожков.

За його словами, на ранніх стадіях розвитку сходи ярих зернових зможуть витримати короткострокові похолодання до 10 градусів морозу.

За матеріалами: slk.kh.ua

Новости по теме

| | |