Через заморозки у Європі українці готуються експортувати черешню

26 марта, 2018

Двадцяті числа березня 2018 року видалися аномально холодними для багатьох провінцій Італії. Вночі стовпчики термометру опускалися нижче нуля, на фоні сильного вітру та снігу. В результаті, за різними експертними оцінками було втрачено не менше 50% урожаю черешні та інших ранніх кісточкових культур, які в цей час вже цвіли. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Передусім втрати стосуються врожаю персику, нектарину та абрикосу. Повідомляється також про суттєву втрату урожаю мигдалю. Постраждали і посіви ківі.

«Фермери, що проінвестували значні кошти в систему захисту від заморозків, очікують втрат на рівні 5-15%. Ті ж виробники, що не мали цих систем, подекуди повністю втратили врожай. З’являються навіть повідомлення про пошкодження дерев, але вони, поки що, не є остаточними, адже температура лишається низькою», – йдеться у повідомленні УПОА.

Що стосується яблук, то суттєвої шкоди їм мороз не завдав за попередніми оцінками, адже цвітіння в основних виробничих регіонах ще не почалося.

«В Іспанії втрати були нижчими, адже там температури не були настільки низькими. В той же час, за різними оцінками, загальна втрата урожаю кісточкових може сягнути 10-15%, що також буде сприяти утриманню досить високих цін на ринку», – пише УПОА.

Як повідомляє інвестиційний директор FAO Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook, дана ситуація вплине на цінову політику ринку ЄС по даним культурам.

«Черешня в Італії померзла. Якщо в цьому році у нас не померзне, експорт явно буде збільшуватися. Отже, цінова ситуація має бути досить непоганою на ринку ЄС», – повідомляє експерт.

Новости по теме

| | | | | | |