Лаванда звичайна належить до родини губоцвітих (Lamiaceae). Це багаторічна кулястої форми вічнозелена напівкущова рослина заввишки 35–100 см. Як гірська рослина лаванда досить холодостійка. Витримує морози до -20°С, а при наявності снігового покриву товщиною 25 см може витримати вже — 28ºС. Протягом вегетації для лаванди кращою є тепла, а під час цвітіння – спекотна погода. Насіння мають тривалий період спокою і знижену польову схожість (40 – 50%). Оптимальна температура проростання насіння 15 – 20°С тепла, а сходи з’являються на 15 – 20-й день. Рослина світлолюбна, не виносить затінення. Накопичення масла в суцвіттях знаходиться в прямій залежності віл інтенсивності світла і температури повітря. Лаванда не пред’являє високих вимог до ґрунтів. Але плантації лаванди найкраще розташовувати на супіщаних або суглинкових родючих ґрунтах південної експозиції, добре освітлених і захищених від північних холодних вітрів.
Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри рослинництва та садово–паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Коваленко Олег Анатолійович має великий досвід вирощування лаванди на дослідних ділянках для подальших досліджень. За його словами, на сьогоднішній день попит на лаванду шалений. Вирощувати лаванду потрібно на площах не більше 10 — 20 га тому що така площа надає можливість вирощувати цю культуру у ручному режимі. Тобто не обов’язково мати спеціальну техніку. Тому в першу чергу такий бізнес придатний для невеликих підприємств. Спектр застосування лаванди є дуже широким. Це не тільки отримання цінної олії, але й мед, спиртні напої з додаванням лаванди, саше. Миколаївська область є дуже придатною територією для вирощування цієї культури, економічно та екологічно доцільною. Але є свої нюанси. Найбільш придатні є сорти вузьколистої лаванди, бо широколиста лаванда не витримує зимового періоду.
На території ТОВ «Миколаївзеленгосп» були проведені дослідження на трьох сортах лаванди: «Біла», «Степова» та «Рекорд». Як багаторічну рослину лаванду розміщують поза сівозміною. Кращими попередниками є багаторічні трави, зернобобові, озимі зернові і кормові культури на силос, що дозволяють вести обробку ґрунту за типом напівпару. Плантації лаванди закладають на термін використання 20 – 25 років. Дуже важливо підготувати ділянки. На це йде 2 – 3 роки, бо потрібне повне очищення від бур’янів. Після збирання попередника ґрунт лущать на глибину 5 – 7 см дисковими лущильниками, а через 15 – 20 днів лущення повторюють лемішними лущильниками на глибину 10 – 12 см.
У разі сильного засмічення ділянки бур’янами під час лущення вносять гербіциди. Для знищення бур’янів застосовують бакову суміш гербіцидів Раундап (3 – 4 л/га) з Естероном (0,8 – 1 л/га) для боротьби з одно-, дворічними бур’янами і відростаючим осотом рожевим, через 20 – 21 день лущення повторюють корпусними лущильниками. Після цього вносять мінеральні (N 100-120 , P 100-120 , K40-60 ) й органічні добрива (40 – 50 т/га), якщо є така можливість.
Плантажну оранку проводять на глибину 45-50 см. Після оранки зяб вирівнюють і залишають на зиму, а протягом весни і літа наступного року витримують у стані чорного пару. Наприкінці вересня – на початку жовтня поле обробляють чизель–культиватором на глибину 20-25 см. Перед садінням лаванди на ділянці нарізують поздовжні (через 400-600 м) і поперечні (через 200-00 м) дороги. Відстань між рослинами в ряду формується 50 см, між рядками від 1м до 1,5 м, залежно від сорту. Наприклад, для сорту «Рекорд» відстань між рядками повинна бути 1м, для сорту «Степова» — 1,20 – 1,50 м, тому що рослини більш розкидисті.
Насіння перед сівбою необхідно штучно стратифікувати: сухе насіння змішують с піском, поміщають в контейнер з кришкою та зберігають насіння на нижній полиці холодильника протягом 1 – 2 місяців. Потім коли насіння буде висаджене у ґрунт, у стадії двох справжніх листочків проводять пікіровку розсади, або проріджують сходи так, щоб між ними залишалося не менше 5 см. Поливати розсаду необхідно дуже обережно, щоб не надто зволожувати ґрунт. Лаванда цього не любить. Взагалі лаванда може розмножуватися насінням і вегетативно – живцями, поділом куща і відгалуженням. У виробничих умовах лаванду прийнято розмножувати вегетативно. Живці завдовжки 8 – 10 см нарізають у вересні – жовтні з однорічних напівздерев’янілих пагонів, які беруть з 4 – 5 річних маточних кущів. Потім живці висаджують в парники, з них виростають саджанці.
Під час садіння кореневу шийку заглиблюють нижче поверхні грунту на 5 — см, кожен саджанець поливають і загортають шаром грунту — 5 см. Оптимальний строк садіння саджанців на плантації – друга половина жовтня і листопад, але можна й у відлигу взимку, а також рано навесні. Якщо застосовувати ручну працю, то один гектар можна засадити вчотирьох приблизно за 10 днів. Ідеальне розташування лаванди поруч з джерелом води, але зрошування лаванда потребує тільки на початку, і то краще вибрати краплинний варіант. Догляд за молодими насадженнями включає боротьбу з бур’янами, розпушування грунту в міжряддях, а також своєчасне підсаджування лаванди замість загиблих рослин.
Після вступу у фазу плодоношення лаванду щороку підживлюють мінеральними добривами. Вже на другий рік життя рослини підживлюють навесні азотними добривами в дозі 50 – 60 кг/ га діючої речовини. Щороку після збирання суцвіть проводять легке обрізування кущів, видаляючи сухі та пошкоджені гілочки. Омолоджують плантації кожні 5 – 6 років. Лаванда достатньо стійка до хвороб та шкідників, але основними вважаються совка – гамма, галова нематода, лучний метелик. До основних хвороб відносять кореневу гниль, яка може виникнути при порушені режиму поливу. Проти шкідників застосовують агротехнічні заходи та пестициди.
Без застосування добрив виростити лаванду не вийде. Для підживлення використовують водорозчинні мінеральні добрива для квітів. Вносять у період цвітіння, концентрація робочого розчину 2 %. Важливо не забувати й про мікродобрива: Реаком, Квантум. Обрізка не є обов’язковою, але є корисною процедурою. Вперше обрізують відразу після цвітіння, вкорочуючи пагони лише на кілька сантиметрів. Другу обрізку проводять восени кардинально, але потрібно знати міру, інакше рослина загине взимку. Технічна стиглість лаванди настає у фазі цвітіння і триває 17 – 20 днів. Збирання починають, коли на кущах розкриється 50% квіток. З одного гектара лаванди отримують в середньому біля 0 – 70 кг ефірної олії, 1 кілограм якої коштує 100 євро, а це означає що ваш прибуток в цьому новому бізнесі складе 6000 – 7000 євро.
Як бачимо, посадка та догляд за лавандою не є дуже складною справою, досить дотримуватися всіх рекомендацій. Тоді рослина буде здорова, красива і рясно цвісти, а отже приносити вам великий прибуток. Крім усього перерахованого, ще однією цікавою бізнес-ідеєю стане розміщення пасіки і центру апітерапії в безпосередній близькості від лавандових полів. В цьому випадку ви зможете надавати оздоровчі послуги і продавати дуже корисний мед і продукти бджільництва.
Текст: Євгенія Ткачова