Як змінилась структура виробництва плодових та ягідних культур на Миколаївщині ІНФОГРАФІКА

22 марта, 2018

У товарній структурі виробництва плодів і ягід Миколаївської області спостерігається значний спад виробництва зерняткових культур, в першу чергу, яблук. Тоді як виробництво кісточкових, навпаки, збільшилось.

У 2016 році зерняткові культури формували майже половину валового урожаю – 47,3%, з яких яблуня – 37,1%, груша – 8,5%, айва – 1,7%. В 2017 ця тенденція змінилась через зниження показників виробицтва яблук – 19,7%, у зв’язку з чим зерняткові склали лише 29,8% із загального врожаю. Збір груши та айви за вказаний період майже не змінився.

Зазначимо, що в офіційному звіті Укрсадпрому за 2017 рік йдеться про суттєве скорочення урожаю яблук по всій Україні – майже на 500 тисяч тонн.

В свою чергу, у 2017 році більше половини валового збору склали кісточкові культури – 54,1%, а у 2016 – 38,7%. Так склалось через збільшення показників по всім складовим категорії. За рік майже удвічі був збільшений збір абрикосу – з 12,1% до 20,3%, вишні – з 10,5% до 13,1%, черешні – з 6% до 9,1%, персика – з 2,4% до 2,8%, сливи – з 6,6% до 7,5%, інші – з 1,1% до 1,3%.

Найменший обсяг, як і раніше, забезпечують ягоди. А загалом, показник цієї категорії у 2017 році порівняно з 2016 зменшився лише на одну десяту – з 2,1% до 2%. Тож, особливої різниці по виробництву маслини й ожини, суниці та полуниці, смородини, агрусу не спостерігається.

Зміцнило свої позиції у загальному обсязі виробництво волоського горіху: в 2016 році – 11,9%, в 2017 – 14,1%.

КУЛЬТУРИ ПЛОДОВI I ЯГIДНI from АгроЮг on Vimeo.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що минулоріч із реєстру рослин в Україні було вилучено майже 100 сортів плодово-ягідних культур.

За даними: Головне управління статистики у Миколаївській області

Новости по теме

| | | |