Держстат України оприлюднив інформацію про споживчі ціни за лютий поточного року. Інфляція на споживчому ринку в лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,9%. Таким чином, у лютому спостерігалося уповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку в порівнянні із січнем, коли цей показник становив 1,5%. Проте, темпи підвищення цін на споживчому ринку України залишаються високими. За два місяці 2018 року споживча інфляція становила 2,4%. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український державний та політичний діяч, дисидент, економіст, доктор економічних наук, професор та академік НАН України Богдан Данилишин.
Базова інфляція в лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,6%, у порівнянні із лютим 2017 року – 9,7%, за січень-лютий поточного року — 1,3%.
«По групі товарів “продукти харчування та безалкогольні напої” ціни в лютому поточного року у порівнянні із січнем збільшилися на 1%. В структурі групи найбільше зросли ціни на фрукти (6,8%), рибу та продукти з риби (на 2,4%). Високими темпами також підвищувалися ціни на хліб (1,6%) та овочі (1,5%). Водночас зафіксовано зниження цін на яйця (на 1,6%) й цукор (0,7%). Загалом, в лютому 2018 року у порівнянні із січнем зафіксовано підвищення цін на 11 із 14 складових в групі товарів “продукти харчування та безалкогольні напої”», — інформує український політик та економіст Богдан Данилишин.
Також значно помітно підвищення цін у розрізі січень-лютий 2017 у порівнянні з поточним роком. Єдиним товаром, ціни на який за два перших місяця поточного року знизились у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, є цукор (зменшення на 10,6%).
«Ціни за січень-лютий 2018 року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилися на 14,1%. Підвищення цін на продукти харчування та безалкогольні напої становило 17,6%. У розрізі окремих товарів та послуг у січні-лютому 2018 року у порівнянні із аналогічним періодом минулого року найбільше підвищились ціни на таке: фрукти — на 41,6%, яйця — на 38,3%, м’ясо та м’ясопродукти — на 28,1%, молоко — 19,7%, хліб — 19,3%», — деталізує експерт.
Дані цифри показують, що спостерігається серйозне збільшення цін на товари та послуги, що входять до всіх соціально важливих груп. Це негативно впливає на рівень життя громадян України. Уряду в першу чергу потрібно терміново звернути на це увагу і прийняти невідкладні заходи щодо попередження зростання цін в цій категорії.
«Ще раз наголошую на доцільності перегляду політики ціноутворення на продукти харчування. Доцільним є впровадження пониженої ставки ПДВ на харчові вироби; запровадити, за аналогією з європейськими країнами, максимальні торговельні націнки: максимальна націнка на продукти не повинна перевищувати 15% від ціни виробника, а на звичайні товари – не більше 30%. На імпортні товари – не більше 30% від ціни, що вказується на митниці. Потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків. Такі заходи спрямовані не тільки на зниження інфляції, але і на забезпечення умов для довгострокового зростання економіки. Аналізуючи наслідки рішення уряду про скасування регулювання цін на продукти харчування, вважаю його передчасним, бо в умовах монополізованої економіки України воно призвело до підвищення темпів інфляції. Вважаю за доцільне відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке в даний час ринок має дуже односторонній специфічний вплив та зростанням споживчих цін», — запевняє академік НАН України Богдан Данилишин.