Робота над гігієнічними стандартами у свинарстві триває

25 декабря, 2017

Ще два свиногосподарства (з Дніпропетровської та Херсонської областей) перевірили на практиці Настанови щодо безпечності харчової продукції. Робота над цим документом розпочалася цьогоріч. А вже в серпні відбулися «тестові» аудити на низці господарств АСУ. Насамперед вони мали на меті ознайомити виробників з європейськими нормами й тими засобами, які допоможуть їх виконувати.

Ці настанови — спільна робота фахівців Асоціації «Свинарі України» та експертів Проекту USAID «Агросільрозвиток». Їх розробка продиктована імплементацією євроінтеграційних законів, зокрема «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Так, стаття 40 цього ЗУ передбачає низку гігієнічних вимог для операторів, які виробляють первинну продукцію та HACCP для м’ясопереробників.

У Настановах щодо безпечності продукції прописані загальні правила гігієни для свинокомплексів, вимоги до благополуччя свиней, транспортування тварин до місця забою та передзабійного утримання, а також безпосередньо забою свиней і розбирання м’яса.

Усі етапи роботи — створення та практична реалізація гігієнічних настанов — здійснюються за грантової підтримки Проекту USAID «Агросільрозвиток», яку отримала Асоціація «Свинарі України».

Наразі розробка Проекту настанов знаходиться на завершальному етапі: на документ чекає низка доопрацювань і затвердження.

«Власне ці настанови є методичними рекомендаціями щодо ведення бізнесу, технологічних процесів у відповідності до європейських вимог. Насамперед вони створюються для допомоги операторам, зокрема свинарям, вести бізнес відповідно до законодавства, що змінюється. Їхня розробка вже практично завершилася. Наступні етапи — затвердження й імплементація. Ми розраховуємо, що ці настанови стануть базою, на основі якої будуть проводитися перевірки», — зауважив Артур Лоза, президент Асоціації «Свинарі України».

Новости по теме

| |