В Україні нарощуються темпи експорту місцевої органічної продукції в країни ЄС

13 декабря, 2017

Попит на українську органічну продукції продовжує зростати в країнах ЄС. Таким чином, якщо в 2016-му році на зовнішні ринки органіки було відправлено на €75 млн., то за січень-вересень 2017 року лише в країни Європейського Союзу імпортовано продукції на &12 млрд 597,5 млн, що за даними Держстату на 29,1% більше аналогічного періоду 2016 року.

Основними експортними культурами, що цікавлять як європейських, так і світових імпортерів, залишаються органічна пшениця з високим вмістом протеїну та клейковини, кукурудза, соя, соняшник та ячмінь. Перспективними для постачання залишаються льон, жито, люпин, овес як звичайний, так і голозерний.

Варто зазначити, що географія вітчизняного експорту органічних продуктів виглядає досить строкато, але найбільшим попитом наші продукти користуються в країнах ЄС. Так, Німеччина ввезла з України органічної продукції на 20 млн. євро, Польща – на 12 млн. євро, Великобританія —  на 8,7 млн. євро, Австрія та Італія — по 7 млн. євро. Також закуповувала українське Швейцарія – на 5 млн. євро. Незначні обсяги органічної продукції рослинництва з України  потрапляє і на ринки Північної Америки, зокрема в Сполучені Штати.

Експерти вважають, що успіх на експортному ринку в ніші органічної продукції залежить від особистих контактів та попередніх домовленостей з імпортерами, переробниками, оскільки виробництво такої продукції є чи не головною умовою і вимагає від виробника повної простежуваності (за принципом “from farm to fork” – «від ферми до вилки»).

Переваги логістичного характеру, вигідні умови зони вільної торгівлі  з ЄС (для продукції рослинництва діє або нульова ставка мита або ж тарифна квота), сприятливі природно-кліматичні умови, існуючі передумови для нижчої собівартості виробництва та можливості конкуренції за ціною, — все це відкриває обнадійливі перспективи для постачання органічної продукції на ринок ЄС.

Новости по теме

| | |