Які сорти вина виробляють на Миколаївщині та Одещині? ІНФОГРАФІКА

19 января, 2021

Південні області України, зокрема Миколаївська та Одеська, входять у ТОП-областей із насаджень винограду, та складають левову частку його переробки. Саме ці регіони вносять вагомий вклад у розвиток виноробства в Україні. Кореспонти інтернет-видання «АгроЮг» підготували інтерактивні інфографіки, завдяки яким можна побачити сортове різнобарв’я вина в зазначених регіонах, та в Україні в цілому.

У 2020 році, згідно даних Державної служби статистики, на Миколаївщині було перероблено на вино 15 млн 363 тисячі тонн винограду. Найбільшу частку серед виробленого вина становили наступні сорти:

  • Бастардо магарацький (1132,4 т);
  • Каберне Совіньйон (1992,3 т);
  • Мерло (304,8 т);
  • Мускат (білий, рожевий, Оттонель і т.ін.) (2045,1 т);
  • Піно (білий, чорний, сірий) (294 т);
  • Рислінг (рейнський, італійський) (1073,5 т);
  • Сапераві (північний) (585,8 т);
  • Совіньйон (білий, зелений) (593 т);
  • Шардоне (1099,7 т);
  • Інші (2337,4 т);
  • Не оприлюднені дані (3905,9 т).

Дані: Державна служба статистики (наведіть на інфографіку, щоб побачити більш розширені дані)

Фермери ж Одещини переробили 56 млн 391 тисяч тонн винограду. Сортове різнобарв’я вина в зазначеній області більше:

  • Аліготе (5560 т);
  • Бастардо магарацький (1032,8 т);
  • Каберне Совіньйон (7512,8 т);
  • Мерло (2975,3 т);
  • Мускат (білий, рожевий, Оттонель і т.ін.) (5370,6 т);
  • Піно (білий, чорний, сірий) (3968 т);
  • Рислінг (рейнський, італійський) (3925 т);
  • Ркацителі (2620,2 т);
  • Сапераві (північний) (2404,4 т);
  • Совіньйон (білий, зелений) (3438,2 т);
  • Трамінер рожевий (981,5 т);
  • Шардоне (6255,8 т);
  • Інші (6930 т);
  • Не оприлюднені дані (3416,5 т).

Дані: Державна служба статистики (наведіть на інфографіку, щоб побачити більш розширені дані)

Загалом за 2020 рік в Україні було перероблено винограду на виноматеріали – 75 млн 982 тисячі тонн.

  • Аліготе (7204,3 т);
  • Бастардо магарацький (2320,9 т);
  • Каберне Совіньйон (9862 т);
  • Мерло (3459,1 т);
  • Мускат (білий, рожевий, Оттонель і т.ін.) (5370,6 т);
  • Одеський чорний (2415,5 т);
  • Піно (білий, чорний, сірий) (4597,5 т);
  • Рислінг (рейнський, італійський) (5342,2 т);
  • Ркацителі (3830,8 т);
  • Сапераві (північний) (3301,9 т);
  • Совіньйон (білий, зелений) (4131,4 т);
  • Сухоліманський (1147,6 т);
  • Трамінер рожевий (1198,4 т);
  • Шардоне (7537,3 т);
  • Інші (10748,6 т);
  • Не оприлюднені дані (3514,2 т).

Дані: Державна служба статистики (наведіть на інфографіку, щоб побачити більш розширені дані)

Нагадаємо, у 2020 році на Півдні України в середньому на 30% скоротилась переробка винограду.

Новости по теме

| | | |