Переробка винограду на виноматеріали на Півдні України в 2020 році в середньому скоротилась на 30% в порівнянні з 2019 роком. Про це свідчать дані Державної статистики України, — повідомляє АгроЮг.
Загалом в Україні переробка винограду на виноматеріали скоротилась на 39% і в 2020 склала 75 982,3 тонн.
В Миколаївській області було перероблено 15 363,9 тонн винограду, що на 26,7% менше ніж в 2019. На Одещині переробка винограду скоротилась на 32,4% і склала 56 391,1 тонн.
Також по Україні і зокрема на Півдні зросла ціна за тонну винограду. Загалом в державі 6 608 грн за тонну, це на 21,2% більше ніж в 2019 році. На Миколаївщині виноград подорожчав на 21,1% і склав 7 807 грн за тонну, на Одещині на 35,7% і склав 6 153 грн за тонну.
Таким чином в Україні загалом зменшилась кількість вироблених виноматеріалів: 5683,1 тис декалітрів, що на 42,3% ніж в 2019, коли було вироблено 9882,7 тис декалітрів.
В Миколаївській області виготовили 1248,3 тис декалітрів, що на 30% менше ніж в 2019. На Одещині — 4121,7 тис декалітрів, що на 38% менше.
Нагадаємо, що винороби Бесарабії на Одещині зібрали через масштабну посуху в минулому році в 5-10 раз менше врожаю винограду.