Україна у 2020 році збільшила імпорт свинини на 21%

14 января, 2021

Обсяги імпорту свинини у 2020 році майже зрівнялися з показником 2018 року, збільшившись на 21% порівняно з попереднім періодом. Про це повідомляє пресслужба асоціації «Свинарі України».

«Так, упродовж минулого року до України надійшло 28 тис. т свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней з-за кордону сукупною вартістю $54,42 млн. Це на 1/5 в натуральному вираженні та на 23% у валютному еквіваленті перевищує показник 2019 року. Майже 70% імпортованої свинини надійшло з трійки основних постачальників свинини — з Данії, Польщі, Канади», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що позбавлена можливості експорту свинини до України через АЧС Німеччина, яка у 2019 році посідала другу позицію в топі країн-постачальниць свинини, цьогоріч опинилася на п’ятому місці за Нідерландами.

«Активність зовнішніх поставок свинячих субпродуктів та жиру в 2020 році, навпаки, послабилася. Так, хоча імпорт інших морожених субпродуктів залишився на рівні 2019 року (3,7 тис. тонн), надходження свинячої печінки зменшилося на 15%, склавши 9,6 тис. тонн. Імпорт свинячого жиру в 2020 році встановив антирекорд, скоротившись на 23% порівняно з 2019 роком до 35,6 тис. тонн», — додали аналітики.

Однак, не зважаючи на експорту ізоляцію України, зовнішні поставки свинини та морожених свинячих субпродуктів дещо зросли. Так, за 2020 рік за межами країни реалізували 2,9 тис. тонн м’яса свиней, переважна більшість цих обсягів (майже 61%) спрямували до ОАЕ.

«Зі збільшенням обсягів експорту свинини на 27% зросла і валютна виручка від таких операцій — до $6,3 млн проти $5,3 млн торік. Водночас 40% збільшення експорту інших морожених субпродуктів (до 6,6 тис. тонн) дозволило підвищити валютний еквівалент зовнішніх поставок у півтора рази — до $4,2 млн», — підкреслили в АСУ.

Таким чином, основним ринком збуту морожених субпродуктів (77% у 2020 році) став Гонконг, тоді як торгівля з ключовим ринком-акцептором 2019 року В’єтнамом істотно послабилася.

Новости по теме

| | | |