В Одеській області, у ФГ «Прайм Фрут» 6 років вирощують мигдаль італійських сортів і вважають, що культура буде ефективнішою, ніж фундук, адже стійкіша до посухи.
«У випробувальних насадженнях маємо три самозапильні італійські сорти солодкого мигдалю: Белона, Антонета та третій, точна назва якого нам невідома, – розповів Петро Далаков, керівник ФГ «Прайм Фрут». – Спостерігаємо їх вже 6 років. Сортам властиві пізні терміни цвітіння, яке в умовах нашого господарства (Татарбунарський район) настає наприкінці квітня.
Навесні 2020 року дерева сорту Антонета під час цвітіння витримали приморозок –6 °C та зав’язали урожай, що згодом успішно дозрів».
Господарство виготовило для себе садивний матеріал на карликовій підщепі Rootpac 20 і планує закласти інтенсивний сад з компактними кронами. Їхній урожай можна збирати виноградозбиральним комбайном.
Також у «Прайм Фрут» збираються виготовити для себе й саджанці мигдалю на підщепах GF–677, маньчжурському персику та Cadaman, щоб порівнювати ефективність плодоношення сортів.
Очікують, що на карликовій підщепі Rootpac 20 закладений восени сад дасть перші плоди вже восени наступного року.
«За перспективністю мигдаль можна порівняти з такою популярною нині культурою, як фундук, проте в умовах Півдня мигдаль буде ефективнішим, адже він стійкіший до посухи, також і повітряної», – вважає Петро Далаков.
За матеріалами: журнал «Садівництво по-українськи»