Кісточки та насіння рослин – ще один перспективний напрямок для вітчизняних аграріїв

4 декабря, 2020

Ми звикли до того, що використовуючи в їжу частини їстівних рослин, насіння, кісточки, зерна зазвичай відправляються у відходи, або використовуються лише в одному з багатьох напрямків виробництва. Але мало кому відомо, що окрім звичайного застосування, велика частина з насінин може бути використана для виробництва висококласної парфумерії, косметики, як компоненти лікарської продукції або як оригінальна спеція. То ж яку користь можуть принести ці «маленькі друзі» півдню України?

Дійсно, насіння рослин має безліч застосувань. Наприклад, джерелом їжі є злаки, бобові, насіння овочів – насіння злаків багаті вуглеводами, а насіння бобових містять більше білка, ніж в інших видах рослин. Завдяки великій кількості протеїну вживання насіння соняшнику знижує ризик серцевих захворювань, бо в ньому високий рівень омега-6 і мононенасичених жирів. Вони допомагають знизити рівень холестерину в організмі.  З насіння соняшника отримують не тільки олію, але й додають у салати. Але найцікавішим є застосування насіння соняшнику для лікування. Водний екстракт на основі знежирених ядер та оболонок насіння соняшнику широко використовуються у всьому світі як допоміжний засіб для прискорення загоєння ран, лікування хвороби нирок, лікування болей у грудній клітці та хворобах легких, для полегшення ревматичних болів та лікування астми у якості засобу, що дезінфікує. Нещодавно індійські вчені встановили, що екстракт насіння соняшнику має високу антибактеріальну активність проти збудника сальмонельозу, холери та золотистого стафілокока.

Не менш цікавим є отримання олії з насіння томатів (мають 17-29% олії). До речі саме південні регіони славляться якістю та кількістю вирощування цього овочу. Олія з насіння томату не так широко відома як інші рослинні олії, однак має цілий набір унікальних властивостей, що роблять її по-справжньому цінним продуктом – джерелом незамінних поліненасичених жирних кислот, каротиноїдів, флавоноїдів і поліфенолів, а також вітаміну Е, С, міді, заліза, цинку і марганцю.

Завдяки такому складу і властивостям ця чудова рослинна олія прекрасно працює як самостійний косметичний засіб та як компонент антивікової косметики. Отримання олії з насіння томатів до того ж є можливістю використати нестандартну продукцію і відходи, до яких відносяться, наприклад, перезрілі томати. З них після сортування отримують насіння на дробарках-самовідділювачах типу КОС-1. Після виділення з подрібнених плодів, насіння промивають водою і сушать при температурі не вище 35ºС до вологості 10%. Потім насіння поміщають під прес і шляхом холодного віджиму добувають цінну олію блідо-жовтого кольору з приємним пряним запахом. Також розроблено технологію отримання харчового білка з насіння томатів у вигляді порошку або пасти. Отриманий білок додають в м’ясні консерви та інші харчові продукти, використовують при випіканні хліба.

Не менш цікавими є використання кісточок фруктів: вишні, черешні, абрикосів, персиків. З їх шкаралупи отримують активоване вугілля, а також використовують як абразивний матеріал в піскоструминних апаратах. З ядра отримують харчові олії та мигдалеву пасту. Макуху використовують для отримання гіркої мигдальної олії, кормової муки й добрив. Необроблені ядра і макуха непридатні для безпосереднього вживання як корм для худоби через вміст в них амигдаліну (отруйна речовина), тому необхідна термічна обробка.

Основний попит на насіння різних культур сформувала Франція та її експерименти щодо косметики. Це кісточки шипшини, обліпихи, кавуна тощо. Нині багато трейдерів звертаються до фермерів із запитами на масштабні партії кісточок із яблука, груші, персика, малини та полуниці.

Олія з насіння полуниці – відмінне джерело антиоксидантів і токоферолів. Олію отримують з крихітного насіння методом холодного віджиму. Насіння полуниці містить у невеликій кількості натуральні поліфеноли. Має темно-зелений колір та невелику в’язкість, солодкий і тонкий полуничний аромат. Містить близько 38% ліноленової кислоти омега-3. Це джерело вітамінів B, A, E, C і мінералів, таких як калій, бор, фосфор, фтор, кобальт, магній, кальцій і сера. Використовується в косметиці для видалення веснянок. Полуничну олію можна додавати в засоби для догляду за тілом, губами, волоссям, використовувати для ароматерапії та масажу. Олія поліпшує обмін речовин, очищує шлунково-кишковий тракт, лікує артроз, захворювань печінки, анемію.

Завдяки високій зимостійкості, невибагливості у догляді та здатності плодоносити в будь-яких кліматичних умовах вишня магалебська отримала велику популярність, бо це один з небагатьох сортів, довговічність якого становить близько 200 років. Саме з кісточки цієї вишні виробляють протягом багатьох століть на Середньому Сході спецію для хлібобулочних виробів, що має назву Махлеб. Вишневі кісточки розколюють, щоб витягти з них насіння, яке дуже м’яке та перемелюють в порошок. Аромат нагадує поєднання гіркого мигдалю і вишні. Махлеб використовується в невеликій кількості, щоб зробити смак солодощів яскравим. У Греції на Новий рік махлеб додається в пиріг Василопіта. У Вірменії – в традиційний великодній хліб Чорек. У Туреччині спеція використовується для солоного хлібу під назвою Погача, у Єгипті спецію змішують з медом, кунжутом і горіхами, цю пасту їдять як десерт або намазують на хліб.

У зв’язку зі змінами клімату асортимент видів вирощуваної рослинної продукції півдня України змінюється та розширюється. Гранат, зізіфус, міндаль, інжир – ось невеликий перелік рослин, вирощування яких стало можливим у промислових масштабах. І окрім плодів приємних на смак, не менш важливим можуть стати й кісточки та насіння цих рослин. Наприклад, кісточки гранату використовуються в різних скрабах для тіла та обличчя як натуральний абразив. Східну олію інжиру зазвичай готували арабські лікарі окремо на замовлення, а жінки зберігали її в красивих горщиках і застосовували як цінний еліксир краси.

Тому, нестандартне та інноваційне використання насіння різних культур може розкрити аграріям півдня не тільки нові напрямки виробництва, але й надати можливість отримати досить дорогу експортну продукцію.

Текст: Євгенія Ткачова

Новости по теме

|