Найбільше у 2020 році зросло виробництво проса – на 44,7% проти 2019 року. Проте цей приріст досягнуто виключно за рахунок розширення на 64,1% посівних площ під цією культурою на тлі зменшення її урожайності на 12% – до 16,8 ц/га. На цьому зауважив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо збору урожаю сільськогосподарських культур станом на 1 листопада 2020 року.
За рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки – на 12,8%, тоді як урожайність цієї культури зменшилась проти попереднього року на 5,9% – до 12,7 ц/га.
Крім проса та гречки, з усіх сільськогосподарських культур зросло лише виробництво жита – на 34,1%, вівса – на 21,1 %, овочів закритого ґрунту – на 4,9%, картоплі – на 3,0%, а також кользи (ярого ріпаку) – на 1,0%. По цих культурах приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності, пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7 %, а урожайність – на 13,9%.
«Проте збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад по інших, більш вагомих культурах», – зауважив Юрій Лупенко.
Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах – на 22,4%, соняшнику – на 14,6%, а також по сої – майже на третину.
«І якщо по окремих культурах, збирання яких ще не завершилось – кукурудза, соя, показник може покращитись, то загалом вийти на показники 2019 року вже не вдасться», – спрогнозував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, Україна вже зібрала понад 60 млн тонн зерна.