В Україні деякі покупці орієнтуються більше на ринок, тому що присутній ще менталітет, що на ринку домашнє м’ясо. Але це міф. Це м’ясо так само купується на переробних підприємствах, після чого реалізується. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «АгроЮг» розповів доктор с.-г. наук, професор кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України (м. Київ) Вадим Лихач.
«Дай Боже, щоб ця свинина була вирощена в Україні, а не завезена контрабандно, де, навіть, рік і країну походження не позначають», – зауважує експерт.
Вадим Лихач розповідає, що у науковців були спроби запровадити ідентифікацію свинарства, але, на жаль, на сьогоднішній день система не працює в повному обсязі.
«Така система передбачала відстеження за ідентифікаційним номером «бирки» кожної свині. Це індивідуальний номер свині, щоб за ним можна було побачити, звідки свинина, на якому підприємстві вона вирощена тощо. Але це,на жаль, не працює. Тому що є підпільний ринок, контрабандна свинина. І взагалі ринок свинини, що інфікований африканською чумою свиней, сьогодні – колосальний», – підкреслив Лихач.
Нагадаємо, раніше експерт заявляв, що для зниження собівартості свинини необхідне лише високотехнологічне господарство – експерт.