Фермер з Миколаївщини вирощує екзотичну і дивовижну бенінказу

9 октября, 2020

Сьогодні в українських господарствах можна зустріти 3 види гарбузів – твердокорі, великоплідні, та мускатні. Але є ще один цікавий вид, який поки для наших широт рідкість. Мова про восковий гарбуз Бенінказа (Benincasa hispida). Одним з перших в Україні, азіатську екзотику висадив в ФГ «Колос» фермер з Миколаївської області, Олексій Нестеров. Про це інформує  Agri-gator. 

Джерела повідомляють, що бенінказа родом з Південно-Східної Азії. Як вийшло, що вона опинилася на українській грядці?
О.Н.: Так, вчені припускають, що вона з Азії, але достеменно це невідомо, тому що в дикому вигляді бенінказу не знайдено. Я помітив її в одній з поїздок до Китаю, в місті Далянь. Господар місцевої ферми показав мені незвичайний гарбуз: насправді, нічого спільного з нашими звичними українськими сортами в ньому немає.

На перший погляд навіть здалося, що китайський колега вирішив пожартувати наді мною, й замість овоча підклав пластмасову копію продукту, настільки нереалістично цей гарбуз виглядав. Всьому виною шар натурального воску на гарбузі. Чим старіший плід – тим більш товстий цей шар. За словами Лі (власника господарства) раніше аборигени зіскоблювали цей віск з гарбузів і робили з нього свічки. Завдяки цьому природному захисту, гарбузи можуть зберігатися до 3 років, без будь-яких особливих специфічних умов.

Я взяв у Лі насіння, і як згодом виявилося, екзотична бенінказа добре себе почуває не тільки в Китаї, Індії та в Латинській Америці, але і в нашій рідній Україні.

Як відбувався посів незвичайної культури? Чи були якісь нюанси в процесі вирощування воскового гарбуза?
О.Н.: В умовах Миколаївської області бенінказу краще вирощувати через розсаду. Я висадив насіння на початку квітня на розсаду, і ще у відкритий грунт на початку травня на глибину 2-3 см. Перед цим замочив насіння на дві доби у воді кімнатної температури. Потім на початку червня висадив розсаду у відкритий грунт. Схема посіву (посадки): в ряду 70-100 см, між рядами 70-100 см.
 
Над грядками поставив опори, як для огірків. За порадою Лі, на одній рослині краще не залишати більше чотирьох тиквін, інакше вони можуть повністю не визріти. Як тільки бенінказа почне наливатися, її потрібно обв’язати і прив’язати до горизонтальної перекладини, інакше під тягарем власної ваги вона може відірватися. До слова, плоди стиглого гарбуза овальні, довжиною 20-60 см і масою близько 5-15 кг.

Які смакові характеристики у бенінкази? Не було побоювань, що екзотичний овоч викличе алергічну реакцію?
О.Н.: М’якоть плоду відрізняється від звичного нам українського гарбуза: у бенінкази вона молочно-біла, солодка й дуже запашна. Плоди смачні як і повністю дозрілі, так і в недостиглому вигляді.

Лі розповів мені цікавий факт – китайці використовують м’якоть як сечогінний, болезаспокійливий та жарознижуючий засіб.

Сире насіння теж можна їсти, – воно тонізує і гарантує довголіття. Лі – 82 роки, і він в прекрасній формі, так що підстав не вірити не було. І, між нами кажучи, він також розповів, що деякі його співвітчизники використовують цей гарбуз в якості афродизіаку.

В якому вигляді найкраще смакує восковий гарбуз?
О.Н.: Його можна варити, тушкувати, використовувати для приготування супів, смузі, консервувати, зацукровувати, він смачний в будь-якому вигляді. Крім цього, плоди бенінкази зручні у “використанні” – це такий собі формат порційного гарбуза. Думаю, в перспективі цей овоч може зайняти гідне місце в раціоні українців.

Нагадаємо, що раніше про унікальний гарбуз АгроЮг писав у спецпроєкті під назвою: Екзотичний гарбуз може з’явитися на полях аграріїв півдня України.

Новости по теме

| | | |