Через холодну весну сезон кавунів і динь в Україні почався пізно, проте саме у серпні вже можна вибрати найсмачніші і найароматні баштанні. Як це зробити і не помилитись у виборі смугастого розказав фермер і громадський діяч Віталій Іванков, — інформує УНН.
— При виборі кавунів найперше — це звук: потрібно постукати. Також сухий хвостик показує на стиглість кавуна і термін збору. Головне — свіжість, хвостик і звук… Це вказує на смак, — розповідає експерт.
На смак також впливає стать кавуна.
— Дівчинка смачніша. Її можна вибрати за плямом, яка знаходиться із протилежного боку від хвостика. Ця точка повинна бути великою і широкою: якщо більше 1,5-2 см — то це «кавуниха». У них більш насичений смак, концентрація смакових і мінеральних речовин, безпосередньо, у самій кавунисі більша. Через те і смак відрізняється», — пояснив Іванків.
Він додав, що при виборі сорту має значення «звідки» кавун. Зупинити свій вибір можна на херсонських або кіровоградських кавунах. Якщо ж хочеться не переплатити за покупку, експерт рекомендує брати місцеві кавуни і дині, або вирощені у сусідніх областях. У такому випадку націнка за їх доставку не така висока.
— Також кавуни і дині повинні бути не прим’ятими. Диня повинна бути не зеленою, звичайно, колір повинен бути жовтим. Її смак підтверджується запахом. Запах повинен бути «стиглим», він так і називається «запах стиглої дині». За хвостиком ви ніяк не визначите», — зазначив експерт.
Додамо, що після купівлі кавуни і дині можна зберегти надовго у темних і холодних місцях. Оптимальна температура для цього становить +2…+ 3°С.
Якщо їх періодично перевертати, баштанні збережуться набагато краще.
Нагадаємо, що оптова ціна на український кавун втричі дорожче ніж в минулому році.