За січень-травень 2020 року індекс обсягу сільськогосподарського виробництва на Миколаївщині, порівняно з відповідним періодом 2019 року, становив 91,3 %. Обсяг виробництва продукції сільського господарства у розрахунку на 1 особу становив 871 грн, — про це інформує Департамент агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації.
Слід зазначити, що валова продукція формувалась лише за рахунок продукції тваринництва. Всіма категоріями господарств за січень-травень 2020 року, порівняно з відповідним періодом 2019 року: реалізовано на забій 10,9 тис тонн м’яса в живій вазі – зменшено на 0,7 тис тонн (- 6,0%), вироблено 109,8 тис тонн молока – зменшено на 6,3 тис тонн (- 5,4%), 90,7 млн шт. яєць – зменшено на 25,4 млн шт. (- 21,9%), 19 тонн вовни – на рівні відповідного періоду минулого року.
Основними причинами зменшення обсягів виробництва продукції тваринництва є скорочення чисельності поголів’я худоби та птиці.
За цей період чисельність сільськогосподарських тварин зменшилася, а саме: поголів’я великої рогатої худоби скоротилась на 9,0 тис гол. (- 7,5% і склало 111,0 тис гол.), у т.ч. корів – на 6,8 тис гол. (- 11,2%, 53,8 тис гол.); свиней – на 6,4 тис гол. (- 7,7%, 76,2 тис гол.); овець та кіз – на 2,1 тис гол. (- 3,4%, 59,3 тис гол.); птиці – на 445,6 тис гол. (- 15,0%, 2523,4 тис гол.).
Скорочення чисельності поголів’я худоби і птиці відбулося в усіх категоріях господарств.
В галузі рослинництва аграріями області розпочато збирання ранніх зернових та зернобобових культур, а саме озимого ячменю, середня урожайність якого у великих господарствах становить 25 – 43 ц/га. В цілому по області до збирання ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку підлягає 833,3 тис га, з них: 754,9 тис га ранні зернові, 78,4 тис га ріпаку.