Через паніку гречка в Україні зросла у ціні на 18%

21 мая, 2020

У квітні 2020 року порівняно з березнем цього року середні споживчі ціни на крупи гречані зросли на 17,99 %. Серед 53 найменувань товарів та послуг, споживчі ціни яких відстежуються Держстатом помісячно, цей показник поступається лише цибулі ріпчастій (+65,26 %), зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо зміни споживчих цін на товари та послуги за січень-квітень 2020 року.

Загалом споживчі ціни у квітні зросли проти березня на 0,8 %, а на продукти харчування – на 2,2 %. Це вкотре підтверджує, що гречка є надзвичайно чутливим для внутрішнього ринку продуктом, динаміка цін на яку визначається переважно психологічними чинниками, підкреслив науковець.

За його словами, найвища середня споживча ціна на гречану крупу у квітні 2020 року була у Донецькій (40,30 грн/кг), Черкаській (39,21 грн/кг) та Київській (39,16грн/кг) областях. Найдешевше гречка продавалася у Дніпропетровській (32,92 грн/кг) та Тернопільській (32,96 грн/кг) областях, а також у Києві (33,35 грн/кг).

Для порівняння, у грудні 2019 року найдорожча гречка була на Київщині (31,74 грн/кг) та Закарпатті (30,34 грн/кг), а найдешевша – у Тернопільській (26,32 грн/кг), Вінницькій (26,36 грн/кг) та Житомирській (26,39 грн/кг) областях.

Серед інших продуктів харчування найбільше зростання цін у квітні зафіксовано по картоплі (+14,43 %), капусті білокачанній (+12,89 %) та яблуках (+11,27 %). Натомість подешевшали проти березня філе куряче (-14,21 %), птиця (тушки курячі) (-13,51 %), сало (-1,46 %) та пшоно (-1,22 %).

В цілому зростання споживчих цін на продукти харчування у квітні проти березня 2020 року стало найвищим серед усіх груп товарів та послуг, однак відносно невисоким для карантинних очікувань, підсумував Юрій Лупенко.

 

Новости по теме

| | | | |