Вже третій рік поспіль в селищі міського типу Любимівка, Каховського району, Херсонської області, «процвітає» розведення гарної і, що не менш важливо, корисної культури – шафрану. За цей час з п’яти «соток» тут виросли гектари цієї рослини.
Поширювати культуру шафрану на півдні Україні взявся приватний підприємець Олег Демченко, який протягом останніх 15 років займається вирощуванням овочів, зернових і технічних культур. Дізнавшись про унікальні властивості шафрану, він в той же рік висадив на своєму полі півтони його цибулин.
– Три роки тому мене запросили на одну з конференцій, тема якої була «Шафран». Там озвучили ідею вирощувати цю культуру у нас. В той же рік мені вдалось висадити на своєму полі півтони посадкового матеріалу на площі п’яти соток. Тоді ми зібрали врожай – 250 грам шафрану, – розповідає він.
Завдяки властивості шафрану розмножуватись, вже в цьому році Олег отримав тону насіннян і розширив площу його посадки до гектару.
За словами херсонського аграрія, культура шафрану чудово підходить для грунтів та клімату нашого регіону.
– По-перше, вона не має шкідників і хвороб. Тобто, не треба застосовувати хімії. По-друге, вона не дуже вибаглива до вологи – в наших засушливих умовах росте і прекрасно себе почуває. По-третє, вона дуже корисна з медичної точки зору. Вона навіть може блокувати ракові пухлини. Тому я вирішив займатись цією культурою. Я бачу в цьому перспективу. Якщо вона допоможе хоч одному українцю вилікуватись і поправити своє здоров’я, то «Слава шафрану!» і «Хай живе щафран!», – стверджувально запевнив Демченко.
Враховуючи той факт, що насіння шафрану висаджують восени, кореспонденту «АгроЮг» якраз пощастило вживу побачити цей захоплюючий процес. Враховуючи великий досвід Олега Демченко, він полегшив собі посадочний процес, використовуючи при цьому машину для посадки часника, адже насінням шафрану є невеликі цибулинки.
– Висаджують його восени – від початку до кінця вересня. І вже в жовтні, коли зацвітає квітка, його можна збирати. Цвіте приблизно місяць. Потім він йде в зиму і навіть зимою стоїть зелений, росте, нарощує цибулинки аж до травня місяця. В кінці травня він повністю засихає, відмирає його корінь, листя. Тоді його можна викопувати і пересаджувати, якщо є бажання. А взагалі, він може на одному місці рости 8 років, його не треба пересаджувати, і він все одно буде давати квітки, – ділиться аграрій.
А от збір плодів цієї культури полегшити якраз не можна. Це трудомістка робота, адже квітки шафрану збираються лише вручну. Саме тому вартість за 1 грам пряності коливається від 5 до 10 доларів.
Побачити, як цвіте шафран, на жаль, нам не вдалось, але, за словами Олега, деякі туристичні агентства вже включають свої туристичні маршрути Любимівку, щоб подивитись на його цвіт.
– Ми самі займаємось цим і ми єдині в Україні. Мало того, ми будемо подавати заявку Книгу рекордів України на найбільше поле шафрану в Україні. Ми налаштовані популяризувати цю культуру, тому що це, по-перше, корисно, це гарно і це вигідно, – підсумував Демченко.