За даними щомісячного моніторингу аграрної торгівлі, який здійснює Європейська Комісія, з грудня 2018 року по листопад 2019 року Україна посіла третє місце в переліку найбільших постачальників продукції аграрного сектору до країн Євросоюзу, експортувавши на суму 7,3 млрд євро. Загалом торік поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили $7,5 млрд. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
За його словами, товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 83% у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.
Характерною рисою минулого року стало помітне зростання експорту окремих видів тваринницької продукції в кількісних обсягах, зокрема: яєць в шкаралупі – до 9,6 тис. т (майже у 3,5 разу), меду – до 48 тис. т (на 24 %).
За 2019 рік вітчизняні експортери повністю закрили квоти на мед (основну і додаткову), яблучний і виноградний соки, цукор, ячмінну крупу і борошно, консервовані томати (основну і додаткову), оброблений крохмаль, пшеницю, кукурудзу (основну і додаткову), м’ясо птиці, вершкове масло, оброблену продукцію з зернових та крохмаль.
«Найбільш суттєві порівняно з 2018 роком зміни стосуються використання квоти на цукор та невикористання квоти на солод», – зазначив науковець.
Наприкінці минулого року Європарламентом було ухвалено рішення про загальне збільшення квот на безмитне ввезення Україною курятини до 70 тис. т на рік до 2021 року.
В січні 2020 року вітчизняним підприємцям вже вдалося закрити основну річну квоту на мед в обсязі 5800 тонн.