Зараз на Херсонщині в тренді аж ніяк не звичайна картопля, яка всередині має біле чи жовте забарвлення. «Другий хліб» може бути і більш екзотичної забарвлення – переконані місцеві фермери, — інформує SEEDS.org.ua з посиланням на Kherson.net.ua.
Картопля може бути навіть чорно-фіолетовою, як новий сорт «Солоха», виведений селекціонерами Інституту картоплярства на Київщині.
«Цей сорт відмінно приживається в південній Україні, даючи по 40 т з гектара і по 2 врожаї на рік».
Така незвичайна картопля і смак має більш тонкий, і розварюється добре, тому так цінюється українськими рестораторами. Картопля з червоною, синьою або фіолетовою м’якоттю має в шість-сім разів більший антиоксидантний потенціал традиційних бульб. Вітчизняні агрономи стверджують, що він навіть більший, ніж у моркви, цибулі та білого перцю.
За даними дослідників, в цій картоплі міститься в чотири рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж в бульбах з білою або жовтою серединою.
А ще, такі плоди багаті на пігмент антоціан, зберігають колір навіть після теплової обробки: їх можна смажити, використовувати для приготування пюре та інших страв.
Саме антоціани забезпечують інтенсивне фіолетове забарвлення баклажана, темного винограду, ожини та чорниці. Цей пігмент, як вважається, є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.
Страви з кольорового картоплі готують так само, як і з картоплі зі звичним забарвленням.
Найбільш популярні сорти: Congo, Blaue Hindelbank, All Blue, Red Pearl, Purple Peruvian, Alaska Sweetheart, Cranberry Red.
До того ж, деякі кольорові сорти можна їсти сирими, — відзначає видання.