Близько 20-25% меду, який перевіряють експерти в Україні, є фальсифікатом, непридатним для експорту. Цей продукт повертається на внутрішній ринок і продається українцям. Про це розповів Едуард Кричфалушій, член правління Асоціації переробників та експортерів меду, передає ТСН.
«На сьогодні українські пасічники щорічно виробляють 85 тис. тонн меду. Із них 65 тис. т надходить до Європи, США, в Японію і країни Близького Сходу. Все інше продажу не підлягає, оскільки товар не відповідає стандартам якості», — розповідає експерт.
За словами Кричфалушія, деякі українські пасічники не реєструють господарства, щоб уникнути оподаткування, а відповідно і не отримують ветеринарних паспортів.
«Все, що їсть бджола, потім знаходять в меді, а разом з корисними ферментами там можна зустріти пестициди і антибіотики, оскільки підприємці допускають ряд порушень», — додає він.
Проте, натуральний мед повинен складатися з: 80% — фруктоза і глюкоза, 19% — вода, 1% — ферменти бджоли, пилок, прополіс і віск. Варто зазначити, що найчастіше підробляють дорого вартісний та дефіцитний мед, зокрема липовий та акацієвий.
Нагадаємо, раніше голова спілки пасічників Миколаївщини Андрій Галдін розповідав, що приблизно 20% меду, що виробляється в області йде на внутрішнє споживання, інша його частина відправляється на експорт. А з того меду, який йде для споживання закордон, приблизно 30% забороняється на експорт через виявлені в ньому антибіотики, забруднення, через що він залишається в Україні. В результаті, за словами Галдіна, цей продукт, що заражений хімічними речовинами, які були внесені з полів, йде на споживання, хоч і не повинен.