Вирощування проса стало найбільш рентабельним в минулому році

3 февраля, 2020

За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності вирощування проса у сільськогосподарських підприємствах за підсумками 2019 року складатиме 47,2 %. Це найвищий показник серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції, проінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» , академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та
рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».

За його словами, просо з 2018 року відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7 %), однак поступалося хмелю (60,9 %). У 2019 році хмелярство дещо здало свої позиції щодо ефективності виробництва (42,7 %), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2 %). Загалом рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємствах у 2019 році зменшиться до 9,6 % проти 25,5 % у 2018 році. зазначив науковець Крім вже згаданого хмелю, менший, ніж за попередній рік, рівень рентабельності виробництва зернових культур (відповідно 6,3 % проти 24,9 % у 2018 році), соняшнику (22,2 % проти 32,5 %), сої (2,6 % проти 21 %), ріпаку (9,6 % проти 31,1 %), овочів закритого ґрунту (4,2 % проти 8,5 %) та винограду (6,5 % проти 22,6 %). При цьому серед зернових рівень рентабельності зменшився лише по основних культурах: пшениці (з 24,6 % у 2018 році до 16 % торік), кукурудзі на зерно (з 27,2 % до 0,6 %), та ячменю (з 25,6 % до 11,0 %). Збитковим, як і у 2018 році залишилось виробництво цукрових буряків (- 16,3 %), тоді як збиткові жито, гречка та горох у 2019 році стануть прибутковими.

Торік саме рослинництво забезпечило прибутковість сільськогосподарської діяльності агропідприємств, що сприятиме подальшому поглибленню спеціалізації останніх на цьому напрямі на користь найбільш рентабельних культур, підсумував Юрій
Лупенко.

Новости по теме

|