В Миколаєві пройшов форум «Сертифікація в галузях рослинництва, бджільництва та переробки». Одним з доповідачів став аудитор центру сертифікації «Халяль Глобал Юкрейн», фахівець з ісламських канонічних норм Рінат Хабібутдінов, який розповів, як отримати сертифікацію для продукції згідно законів Шаріату для мусульман, — інформує кореспондент «АгроЮг».
Халяль — це перш за все якісна, безпечна для здоров’я продукція без ГМО, яка відповідає мусульманським вимогам — Ісламським канонічним нормам. Єдиний документ, який дає можливість експортувати продукти харчування в країни арабо-мусульманського світу є сертифікат підтвердження якості і відповідності продукції вимогам стандартів халяль.
Продукція, заборонена до сертифікації халяль: алкогольні напої та вся продукція на їх основі. Добавки тваринного походження також повинні мати сертифікат халяль. Сумнівні добавки вимагають підтвердження, що вони рослинного або синтетичного походження.
Вимоги до приміщень та обладнання: виробництво продукції халяль на всіх його етапах здійснюється на індивідуальному обладнанні і цехах відокремлених один від одного, устаткування для виробництва халяль повинно мати маркування, зони і лінії виробництва продукції халяль повинні бути окремими один від одного, щоб виключити будь-якої ризик перетину сировини або готової продукції, поверхня стін і підлоги повинні бути гладкими, легко піддаватися мийці і дезінфекції, забороняється використання миючих і дезінфікуючих засобів на основі гліцерину тваринного походження і етилового спирту.
Вимоги до зберігання і транспортування: у разі якщо виробництво змішаного типу, сировина для виробництва продукції халяль, також як і готова продукція, повинні зберігатися в окремо відведених приміщеннях, транспортування продукції халяль повинно здійснюватися окремо від продукції не халяль.
Вимоги до маркування: упаковка для продукції халяль повинна бути маркована знаком відповідності, або має бути написано, що продукт являється халяль, на етикетці обов’язково повинні позначатися дати виробництва, дата пакування та закінчення терміну придатності, якщо у виробництві продукту використовували добавки халяль тваринного / сумнівного походження, (желатин, емульгатори та інше) бажано про це робити уточнення в описі складу (Прим. Е471 (halal), gelatin (halal), лютеїн (халяль).
Знак халяль мають право використовувати тільки ті підприємства, які успішно пройшли перевірку на відповідність вимогам стандартів халяль.
Схема отримання Халяль-сертифікату: подача заяви, збір документів, перевірка документів, затвердження документів, виїзд експертної комісії, лабораторний аналіз зразків, висновок експертної комісії, визначення схеми сертифікації, підписання договору, отримання сертифікату.