Миколаївщина посіла 6 місце по Україні за індексом сільського господарства

22 января, 2020

У січні-грудні 2019 року індекс сільськогосподарського виробництва у Миколаївській області у порівнянні з відповідним періодом 2018 року склав 104,1% (6 місце), у тому числі: продукції рослинництва – 105,8%, продукції тваринництва – 95,7%. Про це повідомляє прес-служба департаменту АПР Миколаївської ОДА.

«За цей період обсяг виробництва продукції сільського господарства на одну особу становив 8582 грн. (12 місце серед регіонів)», – йдеться у повідомленні.

У відповідності зі статистичною звітністю станом на 01.01.2020, господарствами всіх категорій зернові і зернобобові культури зібрано на площі 888,3 тис. га. В цілому по області одержано 3131,0 тис. тонн зерна (у заліковій вазі), що на 17,1% більше, ніж 2018 року. Середня урожайність зернових культур по області становила 35,2 ц з 1 га (на 14,3% більше минулорічної).

Господарствами всіх категорій отримано 1062,3 тис. тонн насіння соняшнику (у заліковій вазі), що на 2,3% менше минулорічного рівня. Середня урожайність цієї культури склала 21,3 ц/га, що на 9,8% більше, ніж 2018 року.

Ріпак і кользу зібрано на площі 86,0 тис. га, що на 115,6% більше, ніж 2018 року. Їх валовий збір становив 194,0 тис. тонн (у 2 рази більше), а середня урожайність – 22,5 ц/га (на 2,6% менше, ніж 2018 року).

Виробництво овочів в усіх категоріях господарств зменшилося проти 2018 року на 7,2% (склало 478,3 тис. тонн), що відбулося внаслідок як скорочення площ збирання (на 1,4%), так і зниження урожайності на 5,9%. Картоплі накопано 176,8 тис. тонн (по 94,1 ц з 1 га), що на 2,8% більше, ніж 2018 року.

Загальне виробництво плодоягідної продукції склало 28,0 тис. тонн, або на 34,1% менше рівня 2018 року, винограду – 30,6 тис. тонн (- 50,7%).

У галузі тваринництва, всіма категоріями господарств за 2019 рік, порівняно з 2018 роком: вироблено 275,3 млн шт. яєць – збільшено на 35,2 млн шт. (+ 14,7%), вироблено 299 тис. тонн молока – зменшено на 25,6 тис. тонн (- 7,9%), реалізовано на забій 50,7 тис. тонн м’яса в живій вазі – зменшено на 5,7 тис. тонн (- 10,1%). вироблено 111,0 тонн вовни – зменшено на 35,0 тонн (- 24,0%).

Основними причинами зменшення обсягів виробництва молока та м’яса та вовни є скорочення чисельності поголів’я худоби та птиці.

За цей період чисельність сільськогосподарських тварин зменшилася, а саме поголів’я великої рогатої худоби скоротилась на 10,5 тис. гол. (- 10,7% і склало 88,0 тис. гол.), у т.ч. корів – на 6,6 тис. гол. (- 10,9%, 54,2 тис. гол.); свиней – на 10,3 тис. гол. (- 12,4%, 72,8 тис. гол.); овець та кіз – на 4,4 тис. гол. (- 8,9% і становить 45,1 тис. гол.); птиці – на 101,0 тис. гол. (- 4,0%, 2453,2 тис. гол.).

Скорочення чисельності поголів’я худоби і птиці відбулося в усіх категоріях господарств.

Новости по теме

| |