В Японії їх називають ніндзя, у Туреччині – османською ягодою, а у Китаї – тібетський барбарис або ягоди годжі. В останні роки цей продукт став дуже популярний. Червоні ягоди можна вживати свіжими, сушеними, вареними, замороженими, а також виготовляти чудовий сік з кислинкою, чай, настоянки та вино. На Півдні України у Херсонській області ця культура вже прижилася та дає непогані врожаї. То чим корисні годжі та які нюанси у вирощуванні тибетських ягід?
Батьківщиною ягід вважається Тибет. Ягоди годжі (ягоди лайчі) є плодами або Lycium barbarum (більш солодкі на смак), або Lycium chinense, двох близькоспоріднених видів родини Пасльонових. На думку китайців, це найдавніша лікарська рослина на всій Землі. Про користь цієї ягоди у Китаї стало відомо ще 5000 років тому. Годжі використовувалися в стародавній медицині протягом тисячоліть для лікування ряду захворювань – від проблем з печінкою і нирками до проблем зі шкірою, очима, імунною системою і травним трактом. Комерційне вирощування в Китаї почалося приблизно у 1950 році і значно розширилося в останні роки, коли вчені виявили, що плід багатий поживними речовинами та антиоксидантами, а маркетологи почали стверджувати, що він бореться зі старінням, зміцнює імунну систему, запобігає раку та покращує зір. Найбільша частина комерційного виробництва годжі відбувається з Нінся і Синьцзяна на північному заході Китаю, де вони вирощуються на плантаціях загальною площею 80937 га.
Приблизно з 2000 року ягоди годжі та отримані з них продукти стали широко поширеними на Заході в якості здорової їжі або альтернативних лікарських засобів. Інтерес до ягід зріс через їх новизну і передбачувану поживну цінність. Але 18 червня 2009 року Агентство з харчових стандартів Великобританії заявило, що існує значна історія вживання ягід годжі в Європі до 1997 року, і виключило його зі списку нових харчових продуктів. Протягом першого десятиліття 21-го століття фермери Канади та Сполучених Штатів почали вирощувати ягоди годжі в комерційних масштабах, щоб задовольнити внутрішні потребиринки збуту свіжих ягід, соків та продуктів переробки.
Чудодійні властивості рослини підтверджені клінічними випробуваннями, але досі ці твердження набагато перевищують фактичні. Компанії, що продають ягоди годжі, часто пропагують необґрунтовані заяви про те, що китаєць на ім’я Лі Цин Юень, який, як стверджується, щодня їв ягоди годжі, дожив до 256 років. А деякі недобросовісні маркетологи, які прагнуть нажитися на екзотичній духовній привабливості Тибету, стверджують, що їх висушені ягоди годжі вирощуються або навіть видобуваються в дикій природі, але це майже завжди обман.
В наш час наукова спільнота активно вивчає годжі для науково-обґрунтованого підтвердження користі ягід. Вже доведено, що ягоди можуть допомогти захистити очі людини, тобто знизити ризик захворювання глаукомою. Вчені вважають, що годжі здатні захищати очі від захворювань, пов’язаних з віком людини завдяки вмісту в ягодах зеаксантіна та інших антиоксидантів. Дослідження, опубліковане в журналі Американської академії оптометрії «Optometry and Vision Science».
Друге дослідження, оприлюднене в журналі «Drug Design, Development and Therapy» свідчить, що ягоди захищають сітківку від гангліозних клітин, які провокують виникнення глаукоми. Антиоксиданти також відомі своїми імуностимулюючими властивостями та здатні боротися зі шкідливими вільними радикалами й запаленнями. Ягоди годжі містять велику кількість вітамінів А і С (мають найвищий вміст вітаміну С серед усіх ягід у світі). Вітаміни А і С життєво важливі для зміцнення імунітету та профілактики захворювань, від застуди до раку. Дослідження на мишах, опубліковані в журналі «Drug Design, Development and Therapy» показують, що ягоди годжі можуть пригнічувати ріст пухлини та підвищувати ефективність лікування раку. Ягоди годжі містять бета-каротин, який є важливим інгредієнтом, що використовується в кремах для шкіри. Він покращує здоров’я шкіри, зменшує її роздратування, захищає від негативного впливу сонця, перешкоджає старінню. Дослідження на мишах показало, що при вживанні 5-відсоткового соку годжі, організм отримує достатньо антиоксидантів для захисту від ультрафіолетового випромінювання та шкірних захворювань. Ягоди годжі можуть допомогти контролювати викид цукру в кров. Дослідження 2015 року доказують, що ягоди годжі врівноважують рівень інсуліну та глюкози. Дослідження, проведене в Сполучених Штатах у 2016 році за участю групи людей, також показало, що вживання 120 мл соку ягід годжі протягом 15 днів може поліпшити життєву енергію, настрій та позбавити від депресії.
Ягідну рослину можна розмножувати насінням, живцями, поділом куща та відводками. Вимоги до вирощування ягід годжі схожі з томатами. На Півдні України ягідні кущі краще ростуть на повному сонці та при застосуванні краплинного зрошення, але рослина досить стійка до посухи і навіть буде рости в півтіні, хоча такі умови зменшать врожайність. Кущі годжі можуть зимувати у відкритому ґрунті та витримувати морози -230С. До ґрунту не вимогливі, виростають практично на будь-якому його типі. Можуть навіть плодоносити на бідних ґрунтах, оскільки рослина звикла до гірських районів Гімалаїв.
Без контролю годжі перетворюються на густий чагарник, що досягає трьох метрів у висоту, з довгими гілками, які можуть рости майже до чотирьох метрів. Для обмеження висоти рослини необхідно проводити обрізку. Це покращує проникнення світла та циркуляцію повітря, а також стимулює зростання бічних гілок для збільшення кількості плодів. Кущі можна вирощувати і як штамбові деревця, з висотою стовбура 1,20 або 1,50 м, а поруч необхідно вкопати опорний штир. В результаті вийде плакуча форма куща. Саме так годжі вирощують на плантаціях в Іспанії. Плодоносити рослина починає на другий рік і досягає повної потужності через 4-5 років. Збір врожаю проводиться восени, коли фрукти стають м’які й червоні.
Як в далеких епохах, так і в наш час людина вживає в їжу плоди рослин не тільки для насичення, а й для оздоровлення. В багатьох з них міститься дивно різноманітний набір складних фітохімічних сполук, які корисні для нашого організму. До таких відносяться і ягоди годжі, які з кожним роком все більше доводять свою цінність та лікарську силу. Тому культивування годжі в південних регіонах може принести не тільки прибуток, а й користь для здоров’я їх мешканців.
Текст: Євгенія Ткачова
Ягоди годжі