На Одещині знижуються показники виноробства

17 января, 2020

Виноробники Одещини готують пропозиції для звернення у Кабмін та Верховну Раду України для покращення ситуації, яка склалась у виногробній галузі області. Повідомляє прес-служба ОДА.

В Обласній державній адміністрації було проведено робочу зустріч за участі першого заступника керівника ОДА В’ячеслава Овечкіна, директора департаменту економічної політики та стратегічного планування та представників виноробної галузі.

«Проблема зниження показників виноробства є комплексною. Проте я хочу підкреслити деякі її складові. Це втрата окремих зовнішніх ринків, це, в окремих випадках, низька якість продукції, це не досить розвинений внутрішній ринок, наявність фальсифікату, це не якісний митний контроль щодо імпорту продукції та беззахисність, у зв’язку із цим, вітчизняних виробників. Пріоритетне завдання для нас – змінити цю тенденцію на позитивну», – заявив Овечкін.

У свою чергу представники виноробної сфери розказали про проблеми своєї роботи.

«Необхідно ввести сучасні світові стандарти якості та відповідальність виноробів за їх порушення. Крім цього треба рекламувати не окремі компанії, а загальний національний бренд – наше вино. І коли воно стане повноправним конкурентом на міжнародному ринку, саме тоді виноробство стане вигідним і привабливим бізнесом в Україні», – заявив представник компанії «Болград» Володимир Масленков.

Чиновники пообіцяли, що отриманні до кінця січня від виноградарів пропозиції передадуть на розгляд до центральних органів влади.

Зазначимо, що за загальними показниками площа виноградників Україні становить 43,0 тис. га, що складає близько 0,6% від загальної площі виноградників всього світу. Найбільшу територію займають виноградні насадження Одещини – 17,9 тис. га. Найбільші площі збирання винограду від загальної кількості показників знаходяться у межах таких районів: Болградського – 21,3 %; Тарутинського – 16,6%; Білгород-Дністровського – 14,5%; Саратського– 8,8%; Татарбунарського –  7,3%; Овідіопольського – 7,1%, Арцизького – 6,6%.

Згідно статистичним даним, в Одеській області за 2019 рік було перероблено 83,45 тис. тонн винограду, що на 41,6% менше, ніж у 2018 році. Суттєве скорочення переробки винограду на виноматеріали спостерігається в Миколаївській області – 20,97 тис. тонн, що на 78,6% менше, ніж у 2018-му. В Херсонській за минулий рік було перероблено 14,93 тис. тонн, а це також на 49,7% менше аналогічного показнику у 2018 році .

Новости по теме

| | | | | | |