Мало кому відомо, що раніше молодят замість пелюсток троянд обсипали хмелем, який символізував щастя, достаток, здоров’я та довголіття. Зараз хміль більш відомий, як сировина для виготовлення пива. Недарма людину, що випила алкоголь, називають «хмільною», хоча, насправді ніякого алкоголю в рослині немає, а є тільки кислоти, що допомагають зберегти пиво свіжим та додати йому чудовий аромат. Але, на жаль, хміль в Україні вирощують в маленьких об’ємах, тому виробники пива змушені купувати імпортну і не завжди якісну сировину. То можливо потрібно звернути увагу на цю рослину?
Основні регіони виробництва хмелю знаходяться на північній півкулі, де розташовується велика частина Європи та північна частина США, в Новій Зеландії, Австралійському острові Тасманія, на півдні Африці, і центральній частині Аргентини. Провідною країною у виробництві хмелю вже дуже давно є Німеччина, де навіть задокументований перший випадок вирощування. Сталося це у 700-х роках у регіоні Халертау, який по сей час є лідером у якості отримуваного хмелю. Але хміль використовують не тільки у виробництві алкогольних напоїв. Фермери в Аппалачському регіоні зберігають хміль як допоміжний засіб для сну. Популярним народним засобом від безсоння є наповнення подушки хмелем. Оптимальний розмір таких подушок 20х20 см. Шишки хмелю (разом з квітконіжками) збирають в серпні, коли вони набувають зеленувато-жовтий відтінок. Для чохла вибирають щільну натуральну тканину. Спати на такій подушці рекомендовано не більше 3-х тижнів поспіль, потім робиться перерва. Наповнювач змінюють кожні 2 роки. З успіхом хміль дуже давно використовують у гомеопатії, як один з основних компонентів для лікування сечостатевої системи та нирок. Рослину використовують для врегулювання водно-жирового балансу організму як сечогінний і протизапальний засіб.
Папір із стебла
В Англії зареєстрований патент з виробництва паперу з хмелю. Так як після збору сировини для використання в пивоварній промисловості залишається багато відходів, саме вони можуть стати основою для виробництва паперу. Стебла хмелю зв’язують по всій довжині та занурюють у водяні ями, де вони знаходяться до початку легкої ферментації, коли волокна можна легко відділити від щільних і дерев’яних елементів стебла. Для отримання подібного ефекту стебла можна кип’ятити у лужному розчині або обробляти паром до необхідного стану. Від якості такої операції залежить міцність волокна. Після цього волокна знову пропарюють або ретельно промивають для їх очищення від смолистих речовин.Тепер волокно буде перебувати у стані напівфабрикату й придатне для подальшого відбілювання, для виробництва паперу, картону тощо. Волокно, виготовлене таким чином, також може використовуватися для виробництва мотузок. За якістю вони не поступатимуться льняним та конопляним.
Хліб із хмелю
Хмелева закваска може стати прекрасною альтернативою хлібопекарським дріжджам. До того ж такий хліб вважається бездріжджовим. Головними інгредієнтами для приготування такої закваски є борошно, цукор і відвар з шишок хмелю. Щоб хмелева закваска була ідеальною, потрібно додати відварну картоплю. Її додають на четвертий день з початку приготування. Клейстер, що входить до складу картоплі, утворюється при нагріванні крохмалю при варінні. Він є каталізатором ферментативної активності молочнокислих бактерій, тому допомагає завершити процес зростання закваски. Хміль має сильні бактерицидні властивості, що перешкоджають розвитку патогенної мікрофлори. Тому хмельова закваска пахне приємніше в порівнянні з класичною. Хліб на основі хмельової закваски не тільки смачний, але й корисний. Він може стати чудовою профілактикою гастриту та коліту.
Хміль застосовують як компонент косметики та різних дерматологічних препаратів, що лікують шкіру. В косметиці хміль використовується у вигляді екстракту, який забезпечує широкий спектр дій, таких що омолоджують, заспокоюють, тонізують та мають протизапальний ефект. Він багатий на рослинні фітоестрогени – гормоноподібні речовини, які сприяють підтримці свіжого кольору шкіри обличчя і збереженню її тонусу. У засобах по уходу за волоссям використовується як ополіскувач, що надає волоссю блиск та силу.
З хмелю також отримують ефірну олію шляхом перегонки водяною парою його шишок, до складу яких входить майже 250 різних сполук, багато з яких відносяться до антиоксидантів. Найбільш важливі компоненти ефірної олії хмелю – це гумулен, що надає протизапальні властивості та каріофілен, що за останніми дослідами вчених має протипухлинний ефект. Ефірну олію хмелю застосовують для інгаляцій та лікуванні туберкульозу.
В південних регіонах хміль завоював негативний образ бур’яну, з яким складно боротися, бо він неконтрольовано розростається. Але, якщо використовувати спеціальні сорти та з умом підходити до його висадки, то в результаті можна отримати корисну рослину з приємним ароматом. Наприклад, хміль чудово росте у бочках та спеціально обладнаних грядах з прикореневими спорудами, матеріалами для яких служить скло, шифер, піщано-гравійна суміш з глиною. Для контролю поширення насіння необхідно просто своєчасно обрізати квітконоси. В Україні виробництво хмелю розвиває Житомирська область, в який існує підприємство з німецькими інвестиціями, що працює в Україні близько 10 років. Тобто, є іноземні компанії зацікавлені у культивуванні та переробці хмелю. Також з нього роблять спеціальні гранули. Гранулювання дає можливість тривалого збереження його компонентів. Компанія вирощує та переробляє близько 80% загальної кількості хмелю в Україні та збільшує площі під його насадженнями. Існують також й приватні господарства, що культивують рослину та реалізують свою продукцію не тільки регіональним компаніям, але й транснаціональним концернам. Дійсно ж продукт має високу якість та вишукану ексклюзивність сортів. Збір врожаю повністю автоматизований, що гарантує максимальну ефективність навіть самої невеличкої ферми.
За даними Інституту аграрної економіки однією з найбільш рентабельних культур в цьому році став саме хміль, що ще раз підтвердило його світову назву – «зелене золото». За даними світових аналітиків потреба у пиві постійно зростає з кожним роком, а з цим й простежується попит на хміль та продукти його первинної переробки. Тому при грамотному підборі сортів (існують посухостійкі, морозостійкі, стійкі до хвороб та шкідників) перед аграріями Півдня України можуть відкритися доволі цікаві перспективи, а вирощування хмелю стати достатньо успішним бізнесом.
Текст: Євгенія Ткачова