Органічним виробництвом в Україні займається до 220 компаній, а безпосередньо під вирощування продукції відведено 400 тис. гектарів земель. Але можливості в Україні значно більші, вважає Валентина Лановенко, президент академії органічного садівництва Ecogarden.
«Для органічного землеробства найкращими є землі, що тривалий час не оброблялися – до 10-15 років. І у нас таких ділянок вдосталь», – розповідає вона.
Процес сертифікації виробництва як органічного триває від року до трьох, пише Landlord. Сертифікуючі компанії беруть аналізи грунтів, щороку їх повторюють. Перевіряють продукцію на вміст шкідливих речовин. Для земель, де інтенсивно застосовувалась хімія, встановлено перехідний період – 3 роки. За цей час можна висіяти сидерати, підготувати ділянку для органічного виробництва.
Органічний тренд в Україні лише набирає обертів. Є компанії, які працюють у цьому напрямку десятки років, але більшість приступили до виробництва нещодавно. Місткість ринку оцінюють у 18 млн євро. Для порівняння, в Німеччині річний обсяг споживання перевищує 8 млрд євро.
«Поки що ми експортуємо органічну продукцію на невелику сумму, але потенціал експорту – 50 млн євро щороку, якщо ми задіємо більше земель», – відмічає Лановенко.
За останні 10 років виробництво органічної продукції в Україні виросло на 90%. Основні експортні ринки – ЄС, Азія та США.