Соняшниковий, гречаний та ріпаковий види меду володіють антибактеріальними властивостями та здатні сповільнювати ріст таких бактерій як: лістерія, сальмонела, золотистий стафілокок та кишкова паличка. Про це повідомила Леонора Адамчук, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України в ході медового форуму “Україна медова і світ”.
– Антибактеріальні властивості меду, в першу чергу, залежать від географічного та ботанічного його походження, з чого в подальшому випливають фізичні та хімічні властивості. Серед хімічних властивостей меду, що зумовлюють антибактеріальний процес, виступають: високий вміст цукру, низький Ph та наявність перекису водню. Крім того, важливе значення має засвоюваність меду – це головна властивість, за яку його називають живим продуктом, – поділилась доцент.
У світі чимало шкідливих бактерій, які призводять до спалахів епідемій хвороб. Адамчук розповіла, що вчені з Сумського Національного аграрного університету провели дослідження стосовно впливу соняшникового, липового, гречаного та ріпакового меду на ці бактерії та отримали гарний результат.
– Наші колеги з Сумського НАУ провели власні дослідження та отримали дуже гарний результат. Кишкова паличка виявилася найуразливішою серед представників шкідливих бактерій, особливо до соняшникового меду. Після її взаємодії з медом у пропорції 38г/1мг ріст палички значно скоротився. Також гарний результат був отриманий після взаємодії соняшникового меду з золотим стафілококом – 0,75г/1мг меду. Загалом, 78% видів меду здатні боротись зі шкідливими бактеріями в організмі,– наголосила Леонора Адамчук.
Нагадаємо, що фальсифікація українського меду зросла на 25% в 2018 році.
.
гречаний мед | доцент | Леонора Адамчук | НУБПУ | соняшниковий мед | стафілокок | Український мед