На Херсонщині констатують зменшення врожайності винограду через посуху

14 октября, 2019

Винороби Херсонщини цього року зібрали 15,1 тис. т врожаю з 2,5 тис. га. При цьому, минулого року валовий збір з аналогічної площі становив 21,5 тис. т. Причини такого неврожаю місцеві виробники вбачають в посушливих погодних умовах, які завадили отримати бажаний результат. Про це повідомляє golos.com.ua.

Здавалося б, через зменшення пропозиції на ринку мала б зрости й ціна, але це, як виявилося, справедливо тільки для столових сортів винограду. На технічні вона залишилася незмінною, або навіть трохи знизилася. Виробники кажуть — все через низький попит.

«Вирощую такі відомі технічні сорти винограду, як шардоне, каберне, мускатні. Так, їхня врожайність нинішньої осені менша, ніж торік, але при цьому якість самих ягід краща. І дуже прикро, що закупівельні ціни на них залишаються на рівні минулорічних — 6-10 грн/кг. Хоча витрати на утримання плантацій, звісно, зростають. Гадаю, все через низький попит на якісне вино в країні — далеко не кожен може собі його дозволити», — зауважив директор фермерського господарства «Курінь» Микола Халупенко.

Читайте також: Виноделие Херсонщины: секреты изысканных вин ФХ “Куринь”

У Таврії великі виноробні заводи нині або простоюють, або працюють не на повну потужність. Тому аграрії Херсонщини, котрі вирощують технічні сорти винограду, вивозять виноград та виноматеріал на підприємства сусідніх Одещини та Миколаївщини, де з них випускають ординарні вина під місцевими брендами.

«І то ще півбіди: якщо ринкова кон’юнктура погана, виробники «зрізають» ціну на сировину — адже мають можливість її диктувати. Тож вихід у власників плантацій один: вкладатися у створення сімейних винарень тощо. Та їх мережа також розвивається повільно: власних коштів, як зазвичай, обмаль, банківські кредити задорогі, а державна підтримка такого бізнесу радше символічна», — йдеться в повідомленні.

Новости по теме

| | | | |