ТОВ «Сінергія–Е», що розташоване в селі Арчепитівка Любашівського району Одеської області, відоме не тільки 10 га висадженої павловнії та вдалим її вирощуванням, а і дуже специфічним видом діяльності. На невеликій земельній ділянці у них розташувалася ферма, що займається вирощуванням справжнього середземноморського делікатесу – равликів.
Равликова ферма – один з соціальних проектів в селі, вигаданий засновниками ТОВ «Сінергія–Е». На їх думку, ферма забезпечує трудовими місцями жителів та сприяє візиту туристів до села . Для цього на наступний рік планується побудувати майданчики для дегустацій равликів та спланувати цікаві екскурсії по мальовничій місцевості.
Равлики – це нічні створіння. Вдень вони перебувають під дерев’яними щитами, що розташовані на полі, а ввечері вилазять на вечерю. Товариство займається вирощуванням двох сортів середземноморського равлика: сорт Muller – малий сірий равлик, та Maxima. В наш час отримати поживний білок без холестерину для організму дуже проблематично, а равлики – це чистий, екологічно вирощений білок. Тому користь від споживання цієї малечі для організму неоціненна.
Годують равликів один раз в день у вечірній період. Вони харчуються спеціальним комбікормом, який господарі насипають на дерев’яні щити. Міжряддя між щитами засадженні трав’янистою рослиною – перкою, вона потрібна для годування малька равлика на перших двох тижнях його життя. Потім малеча разом з дорослими особами починає споживати комбікорм. Цикл росту равлика залежить від сорту: Muller росте 4-5 місяців, Maxima – 5-6 місяців до повного дозрівання. Один від одного сорти відрізняються розмірами та ніжністю м’яса. Сорт Muller більш ніжніший, менший за розмірами від свого сусіда по полю та готується відразу в мушлі. Ціна на нього також значно вища, ніж у іншого сорту. Равлики сорту Maxima більші за розмірами, менш примхливі та мають свою специфіку в приготуванні, а до споживання використовують тільки ніжку.
Равлики — гермафродити, тобто потомство може виробляти будь-який з особин. Період розмноження припадає з березня по травень. Через два тижні після спарювання равлики готові відкладати ікру – цей процес займає приблизно дві години. Ікру равлик відкладає у землею, і вже через 2-3 тижні народжується потомство.
Однією з головних умов для вирощуванню равликів є достатня кількість вологості, яка потрібна для того, щоб у равлика виділявся слиз для пересування. Її рівень підтримується методом поливу: кожного дня в нічний та вечірній період здійснюється полив близько 15 хв лише артезіанською водою. Годування також не менш важливе: для вирощування 1 кг дорослого равлика рекомендують використовувати до 2 кг комбікорму, але цей пункт є індивідуальним.
В зимовий період обидва сорта равлика не здатні вижити на вулиці та вимерзають. Для їх збереження товариство вводить равликів в штучний сон – анабіоз. В цей час равлики зберігаються у холодильниках з вологістю 50-55% – така вологість створює комфортні умови для їх сну та дозволяє їм не прокидатися і не пересихати. Обов’язковим є наявність надходження свіжого повітря та вентиляція для відходження газу, що виділяють равлики. Перед введенням равликів в анабіоз, їх збирають, поють та очищають шлунки від залишків їжі. Випорожнення залишків їжі зі шлунків равликів є обов’язковою процедурою. Під час сну равлики перебувають у дерев’яних ящиках в кількості 5 кг.
Одним з планів товариства є втілення соціального проекту з вирощування селянами на своїх присадибних ділянках равликів, починаючи з личинок. Товариство під розпис буде видавати на руки людям готову личинку равлика, а після її вирощування людьми, закуповуватиме дорослого равлика, готового до експорту та продажу. Цей проект надасть можливість селянам отримати кошти з мінімальними затратами власних сил та часу на городах, а господарям товариства збільшити кількість партій равлика. В ході вирощування равликів використовуються різні методи по годуванню, зрошенню водою – деякі з них екстремальні, але економічно вигідні. Це робиться для того, щоб адаптувати равлика до місцевого клімату та зробити його менш подразливим, що в подальшому полегшить селянам процес вирощування равликів.
Також читайте: “Скользкий бизнес”: как два строителя пришли к улиточному фермерству на Николаевщине
Товариство планує займатися експортом равлика до країн Європи і вже наступного року плануються поставки перших партій товару. Один із засновників товариства Олександр Гонцов зазначив, що внутрішній ринок поки що не готовий до реалізації равликів, тож у них в планах спочатку ознайомити населення України з цим специфічним продуктом, а потім розпочати його продаж.
– Ринок України до такого гастрономічного та середземноморського продукту готовий не повністю, тому збут на внутрішньому ринку поки здійснений не буде, лише на туристичній основі. Але, якщо з’являться оптові покупці, то це стане можливим. Тому для початку ми плануємо створити дегустаційні майданчики для гастро-турів та зеленого туризму, ознайомити людей з цим делікатесом більш детально та близько, а потім виходити на внутрішній ринок, – повідомив кореспонденту Гонцов.
На сьогоднішній день в Європі ринок до 40% не насичений продукцією равликів, тому питання збуту це тільки справа часу.