Львівські студенти започаткували мільйоне виробництво арахісової пасти

2 сентября, 2017

За п’ять років львівські студенти Михайло Бойко і Тарас Фітьо змогли перетворити хобі у бізнес з мільйонними оборотами, вклавши при цьому лише по парі сотень американських доларів. І сьогодні вони одні з найбільших виробників арахісової пасти в Україні. Ідея виробляти пасту у рідному Львові до хлопців прийшла, коли у 2007 році вони перебували у США.

В Україні цей атрибут американського сніданку не такий популярний, але з кожним роком обсяги споживання арахісової пасти ростуть.

Свою продукцію Бойко і Фітьо реалізують під торговою маркою «ТОМ». Це абревіатура перших літер імен засновників – спочатку їх було троє, але згодом один з партнерів вийшов з проекту.

Окрім арахісової пасти бізнесмени також продають горіхові пасти з кеш’ю, мигдалю та фундука, фруктово-ягідні чаї власного виробництва, натуральне згущене молоко і гранолу.

«Влітку 2007 року ми були в США, де і скуштували її вперше в житті. Коли приїхали в Україну, то побачили, що цієї пасти на ринку немає, тому спробували її зробити. На той час ми ще вчилися в університеті. Першу пасту зробили в 2012 році скорше для фану. Це було якихось пару сотень баночок. Продали їх швидко, – розповідає Михайло Бойко. – Тоді мали найосновніше обладнання – машинку, яка перероблює арахіс. Береш готову сировину, кладеш туди, переробляєш на пасту, фасуєш і все. Нас було три хлопця і перші інвестиції були – по 100 доларів».

Устаткування хлопці купили в Німеччині та Італії і переобладнали його під свої потреби. Кажуть, що обладнання – це найдорожча інвестиція, яка вимірюється тисячами доларів.

Для виробництва пасти юні бізнесмени купують арахіс у прямих імпортерів. Далі смажать його, чистять і переробляють. До складу входять лише натуральні наповнювачі.

Виробництво Бойка і Фітьо завантажене на 10%. При цьому в місяць, в залежності від сезону, «ТОМ» випускає від 3 до 10 тонн арахісової пасти.

По материалам: lvnews.org.ua

Новости по теме

| |