Площі під картоплею в Україні продовжують масово скорочуватись

26 июля, 2019

За останні три роки площі під промисловими плантаціями картоплі скоротились з 70-80 до 20-26 тис. га. Про це заявила директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова, повідомляє Expres.online.

Картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців. Так європеєць споживає 140 кг бульби за рік, співвітчизники — 95 кг. Такими даними поділилась директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

Високі ціни на картоплю (17-20 грн/кг), низька врожайність культури та згортання професійного картоплярства — ось основні тенденції сезону 2019.

«Постійні перепади температур, які спостерігались в усіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні із посухою в одних областях та з паводками в інших цього року прогнозуємо низьку врожайність культури. Через це ціна на картоплю вдвічі вища, ніж у 2018 році. Гуртова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна доходить до 20 грн/кг. На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку та низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати бульбу у Молдові та Україні», — прокоментувала вона.

Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% другого хліба вирощується на присадибних ділянках населенням. Але у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції.

За матеріалами: Expres.online

Новости по теме

| |