Для старту м’ятного підприємства вистачить всього 1 га

22 июля, 2019

З давніх часів і по сьогоднішній день м’ята – одна з найпопулярніших трав на Землі, основною цінністю якої є лікувальні властивості. Але це не всі її переваги. М’яту так само із задоволенням використовують в кулінарії, у виготовленні косметики та парфумерії, де освіжаючий аромат та хімічний склад роблять рослину незамінною. То які види м’яти найбільш затребувані та чому м’ята може стати прибутковим бізнесом на Півдні України?

Існує легенда, що колись на горі Менте, яка знаходиться в Еліді, жила богиня на ім’я Мінта. Вона була коханою підземного бога Гадеса. Як за класикою жанру, ревнива дружина цього бога перетворила прекрасну богиню в рослину, яку зараз ми знаємо, як м’яту. Крім міфів, м’ята згадується у стародавніх писаннях, датованих 1119 роком. У них йдеться про те, що рослину застосовували практично у всіх сферах життєдіяльності людини. Нею лікували біль у шлунку та зубний біль, використовували як ароматизатор, підвішуючи в мішечках у своїх оселях, робили напої, вважаючи що вони освіжають та посилюють апетит. А в самому древньому Римі, перед зустріччю високопоставлених гостей, слуги натирали столи м’ятою та кропили м’ятною водою стіни і колони. Але робилося це не для підняття апетиту гостей. У римлян вважалося, що запах м’яти налаштовує мозок на більш плідну роботу. Мабуть, це суща правда, адже завдяки м’яті, англійський вчений Джозеф Пристлі зробив прекрасне відкриття одної з важливих якостей цієї рослини. У його експерименті брали участь миші. Одні були поміщені в порожню банку, а інші в банку зі свіжою м’ятою. У першому випадку вже через два дні миші загинули від нестачі кисню. А в другому, тварини прекрасно себе почували на перебігу тижня.

Якщо говорити про м’яту з наукової точки зору, то судячи з інформації в базі даних The Plant List, у світі існує 42 види цієї рослини, у якого до того ж є ще й гібриди. Деякі з них знайомі нам з самого дитинства, наприклад: лимонна м’ята, перцева м’ята, котяча м’ята, м’ята болотна. А є такі види, про існування яких могли не чути взагалі: кучерява м’ята, корейська м’ята, собача м’ята, м’ята польова, м’ята довголиста, імбирна м’ята, ананасна і бананова м’ята, марокканська м’ята та навіть шоколадна м’ята.

Найбільш топовим сортом серед аграріїв в усьому світі вважається перцева м’ята. Лідерами серед її постачальників є Англія та Північна Америка. Від них намагаються не відставати Нідерланди, Франція, Африка, Італія, Греція та деякі інші країни. Близько 70% виробництва м’яти у світі належить США, фермери одразу переробляють отриману сировину на екстракти, що використовуються у косметичних засобах, жувальній гумці, зубних пастах.

В Україні на даний момент культивування м’яти освоєне лише на 10%. Але українські фахівці за кілька років зробили висновок, що м’яту найпростіше вирощувати у відкритому ґрунті, бо в тепличних умови досить часто у рослин виникає проблема з небезпечним шкідником – білокрилкою, а у відкритому ґрунті ніяких шкідників не спостерігається. При цьому завжди потрібно враховувати здатність кореневища м’яти до розростання. Тому дуже важливо стримувати цей процес шляхом пересадки на інше місце.

Якщо розглядати вирощування багаторічної трав’янистої рослини як бізнес, то можна сміливо стверджувати, що м’ята – вигідне капіталовкладення. Для старту м’ятного підприємства буде досить всього 1 га. Це дозволить початківцям більш детально вивчити особливості культури та пристосуватися до її вирощування. Всі основні вкладення коштів та ресурсів, якщо все робити поступово, припадають на перший рік, а в наступні роки вкладення будуть вже не потрібні. Розмір інвестицій в цей бізнес буде залежати від способу вирощування – закритий або відкритий ґрунт. Перший звичайно ж найбільш витратний, адже крім землі, необхідно побудувати теплицю. До того ж у процесі вирощування можуть знадобитися біологічні добрива та інсектициди, які не повинні зіпсувати рослинну сировину, адже вона все ж лікарська та використовується у їжу. Тому й препарати будуть не дешеві. Прибуток від тепличного способу вирощування м’яти, дуже високий тому що урожай можна знімати цілий рік, на відміну від сезонності вирощування в умовах відкритого грунту. Обидва способи мають свої плюси та мінуси. В обох випадках в умовах Півдня України необхідно подбати про якісне, бажано краплинне зрошення, бо м’ята будь-якого виду є вологолюбною рослиною.

Що стосується грунту, з цим проблем не виникне, в якій би частині України ви б не планували організувати таке підприємство. Вимогливими до ґрунту та освітлення частіше є гібридні сорти. Дуже великим плюсом рослини є те, що у відкритому ґрунті вона стійка до хвороб та шкідників, а якщо ви раптом помітите мух та жуків серед кущів м’яти, знайте, таким чином відбувається запилення.

Вже сьогодні існує різноманітність видів та гібридів м’яти, які використовують в ландшафтному дизайні, в озелененні приміщень та прибудинкової території. Великим попитом у дизайнерів користується так звана «рибна м’ята», або Хауттюнія. Рослина з такою яскравою зовнішністю нікого не залишить байдужим, бо має яскраві строкаті листки. Вона чудово прилаштовується поруч як зі штучними водоймами так й у рокаріях. Найбільш популярним сортом є «Хамелеон».

Серед усього іншого, є шанувальники, які із задоволенням тримають кущик м’яти на своєму підвіконні, й не дарма. Зростання рослини в зимовий період протікає повільніше, ніж навесні та влітку, але м’ята не переходить в стан глибокого спокою, тому навіть взимку її кущ буде зеленим. До речі, продаж м’яти у горщику є вигідною справою. Одна рослина принесе прибуток близько 15 грн.

Шоколадна м’ята цілком заслужено отримала свою назву. У неї дуже ніжний та солодкуватий присмак та приємний шоколадний аромат. Використовується у чаях, випічці, десертах. При належному освітленні, верхні листки шоколадної м’яти наповнюються фіолетовим відтінком, тому її так само широко використовують й в декоративних цілях.

Для збуту м’яти ринок не перенасичений, тому напрямків для продажу цього продукту безліч:

  1. Овочеві та фруктові лавки
  2. Магазини та супермаркети
  3. Ресторани та кафе
  4. Кондитерські
  5. Салони краси, SPA салони
  6. Агентства, що займаються ландшафтним дизайном
  7. Квіткові салони
  8. Культивування в якості фармацевтичної сировини

Важливо, щоб товар був високої якості. До того ж, для реалізації рослин бажано пройти сертифікацію, особливо коли фермер хоче реалізувати свій товар за кордон. Під час сертифікації комісія заміряє радіаційний фон та перевіряє умови зберігання рослин.

Вирощування лікарських трав на Півдні України лише набирає оберти, тому культивування м’яти по праву може стати цікавим напрямком, з якого аграрій-початківець має можливість розпочати свій прибутковий бізнес.

Текст: Євгенія Ткаченко

Новости по теме

| |