Багато великих компаній, переорієнтувавшись, йдуть з картопляного бізнесу, однак замість цього на ринок заходять маленькі компанії. Хоча рентабельність вирощування картоплі становить лише 30%, на картоплю можна заробляти до 50 тис.грн/га. Про тенденції на ринку і особливості розвитку картопляного бізнесу розказав Микола Гордійчук, директор ТОВ «Агріко Україна», повідомляє Українська асоціація виробників картоплі.
«Сьогодні все менше і менше людей займаються бізнесом заради бізнесу. Ми як компанія, і як учасники асоціації (Українська асоціація виробників картоплі, прим.ред) вчимо своїх фермерів робити розрахунки, підраховувати скільки вкладається в гектар. Якщо говорити про картоплю і валову прибутковість – з гектара можна заробити 30-50 тисяч гривень, але перед цим доведеться вкласти 130-150 тис. Тобто рентабельність всього 30%», – зазначає Гордійчук.
Зараз виробників органічної картоплі дуже мало. Великі компанії цим займатися не будуть, але, безумовно, для малих виробників – це шанс, за умови наявності каналів збуту.
«На даний момент ніша дуже маленька, для того щоб цим займатися на великому масштабі. Зараз в Україні дуже невеликий сегмент населення готовий платити за подібний продукт. Крім цього, якщо просо, пшоно, сою можна експортувати (наприклад, Нідерланди закуповують органічну пшеницю у нас, і платять приміум за це), то органічну картоплю продавати крім як у себе ми не зможемо, тому що Європа і Росія закрита для цього продукту. Великі компанії цим займатися не будуть, але, безумовно, для малих виробників – це шанс, за умови наявності каналів збуту», – стверджує фермер.