На ФГ «Шафран Любимівський» висаджено один гектар спаржі. Та господарство планує поступово збільшити площі до 10-12 га, кожного року висаджуючи по 1-2 га. Про це інтернет-виданню «Агро Юг» розповів співвласник господасртва Олег Демченко.
Всього господарство вирощує три сорти спаржі.
«У нас є зелена та фіолетова спаржа. Білу ми можемо виростити, але не вирощуємо. Сорт, який йде на білу спаржу, ми його просто перетворюємо в зелену, бо технологія вирощування білою спаржі трохи складніша – там треба нагортати бугорки землі, а зараз ми до цього не готові», – розказує Демченко
Сезон збирання аспарагусу 2019 року вже закінчено, всього він триває близько 2-2,5 місяців. Демченко зазначає, що цьогоріч урожайність була меншою минулого року, на це вплинули погодні умови.
«В минулому році ми зібрали 5 тонн спаржі з гектара. В цьому році ми зібрали приблизно 4 тонни. Дуже спекотно було. Спаржі потрібно, щоб вона виросла на 20 см, тоді вона товарна, її зрізають, вона ніжна, а росток ще не пускає додаткових своїх бокових гілочок. А коли дуже жарко, то спаржа ще не встигає вирости, як вже розпускаєтьсь, і тому було дуже багато браку в цьому році. Не могли отримати товарну», – розповів фермер.
На даний час господарство реалізовує свою спражу сусідньому господарству, яке продає його під своєю торгової маркою «Гурмець з Любимівки». Але згодом планує випускати продукт під власним брендом.
«Поки що ми працюємо під прапором «Гурмець з Любимівки». За те, що вони упакують, відвезуть і продадуть нашу спаржу ми віддаємо їм 50% прибутку. Але ми вже працюємо на своїм брендом. Ми вже його розробили і згодом, я думаю, ви побачите на прилавках ще торгову марку, яка буде називатись «Спаржа Любимівська», – ділиться планами фермер.
Але для цього господарство хоче спершу розширити площі під культурою та напрацювати ринки збуту.
Уся спаржа у «Шафран Любимівський» закладена на крапельному підземному зрошені, яке розраховано на 8 років. У господарстві вже закладено саджанці спаржі для розширення площі під урожай наступного року.
«До 10-12 га ми хочемо збільшити площі під спаржею. Але це буде поступово. Я думаю, що будемо розширяти по 1-2 га за рік», – додає Демченко.