До настання холодів один із традиційних відпочинків для українців – це виїзд на природу з друзями з приготуванням смачного шашлику. Та у 2019 році ця страви обходиться на 9% дорожче, ніж у минулому році. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«Ми беремо найпростіший рецепт, щоб нагодувати компанію із шести людей: 2 кілограма свинини, 500 грам цибулі й 140 грам маринаду до шашлику, а також чорний перець і сіль – за смаком», – пише експерт.
Таким чином шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.
«Інфляція за дванадцать місяців становила 9,7%, мінімальна зарплата зросла на 12%, середня, за даними Держстата, – на 12%, а гривня впала по відношенню до долара лише на 3%. За всіма ознаками шашлик став ближче до кожного з нас», – додає експерт.