За рік шашлик для українців подорожчав на 9%

25 июня, 2019

До настання холодів один із традиційних відпочинків для українців – це виїзд на природу з друзями з приготуванням смачного шашлику. Та у 2019 році ця страви обходиться на 9% дорожче, ніж у минулому році.  Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Ми беремо найпростіший рецепт, щоб нагодувати компанію із шести людей: 2 кілограма свинини, 500 грам цибулі й 140 грам маринаду до шашлику, а також чорний перець і сіль – за смаком», – пише експерт.

  • Свинина, 2кг. У травні минулого року два кілограма свинини за даними статистики коштували 230грн, а 2019 року – 239грн. Тобто за рік свинина подорожчала лише на 4%.
  • Цибуля, 500 грам. У 2018 році 500 грам цибулі обходилося в 3,3грн, а цього року – 14,3грн. Ціна підскочила більше ніж у 4 рази.
  • Маринад до шашлику, 140 грам. 2018 рік – 14,2 грн, 2019 рік – 16,7грн. Зросла ціна на 18%.

Таким чином шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

«Інфляція за дванадцать місяців становила 9,7%, мінімальна зарплата зросла на 12%, середня, за даними Держстата, – на 12%, а гривня впала по відношенню до долара лише на 3%. За всіма ознаками шашлик став ближче до кожного з нас», – додає експерт.

Новости по теме

| | | | |