Вареники з картоплею за рік стали дорожче на 40%

28 мая, 2019

Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, як змінилась ціна національної страви українців – вареників з картоплею. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Для приготування страви на чотирьох осіб були взяті такі інгридієнти: картопля – 1кг, борошно – 800г, цибуля – по 250г, сметана – 200г, соняшникова олія – 50г, яйце куряче — 1шт.

Зазначається, що ціни наведені на початок травня 2018 і 2019 років.

За підрахунками, вареники з картоплею за рік зросло в ціні на 40%, із 40,2грн до 56,5грн.

  • Картопля, 1 кілограм. У травні 2018 року кілограм картоплі коштував 8,8грн, а за рік – 15грн. За рік її ціна зросла на 70%.
  • Борошно, 800 грам. У 2018р його ціна була 9,7грн за 800 грам, а в 2019р – 12,1грн. За рік подорожчало на 25%.
  • Цибуля, 250 грам. Вартість у травні минулого року становила 1,7грн за 250 грам, а цього року – 8,6грн. Стрибок ціни в 5 разів!
  • Сметана, 200 грам. У травні 2018 року 200грамова упаковка сметани жирністю 15% коштувала 15,3грн, а зараз – 16,7грн. Тобто за рік її ціна зросла на 9%.
  • Олія соняшникова, 50мл. У травні 2018 року 50мл олії коштувало 1,6грн, а за рік – 1,7грн. Зростання за рік становило 6%.
  • Куряче яйце, 1 штука. У 2018р його ціна була 3,1грн, а у 2019р – 2,4грн. За рік яйце подешевшало на 23%.

«Приготування цієї національної страви більше ніж у 4 рази випередило інфляцію, яка становила за цей час 8,9%. А також випередило річне зростання пенсій усіх категорій, окрім суддівських, а також заробітних плат усіх категорій працюючих. Тобто вареники з картоплею можна відносити до страви, яка стала менш доступною для всіх українців», – пише Дорошенко.

Новости по теме

| | | |