Через зменшення обсягів виробництва вершкового масла в першому кварталі поточного року, експорт цього продукту до інших країн скоротився на 39%. Про це повідомляє Рада з питань експорту продовольства.
Згідно з даними Держслужби статистики, загальний обсяг виробництва в березні 2019 року був на 22,3% нижчим за показник аналогічного місяця минулого року (6,9 тис. т проти 8,903 тис. т).
Зменшення виробництва за перший квартал 2019 року становило 18%.
Зниження вітчизняної пропозиції негативно вплинуло й на експорт. Так, за підсумками чотирьох місяців 2019 року зниження становило 39% (з 12,2 тис. т у 2018 році до 7,4 тис. т у 2019).
У квітні ціна на європейське масло знижувалась, при цьому вартість українського продукту трималась у межах ціни польського масла, зазначають експерти.
«Показник експорту в квітні становив 1,6 тис. т, що на 51% менше, ніж у квітні 2018 року (3,1 тис. т)», ― стверджують у Раді з питань експорту продовольства.
Водночас зазначається, що торгівля маслом на міжнародному ринку в квітні була стабільною.
Основними ринками збуту в квітні були: Азербайджан (258 тонн), Нідерланди (220 тонн), Туреччина (150 тонн), Молдова (125 тонн) і Грузія (117 тонн).
Основними експортними позиціями квітня було масло солодковершкове з вмістом жиру 72%, 73%, 82% і 85%.