Виробництво сільгосппродукції в Україні може зменшитись

8 мая, 2019

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2019 році становитимуть 258,6 млрд грн (у постійних цінах 2010 року). Це на 3,7% менше показників минулого року.

За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенко, валова продукція рослинництва може зменшитися на 5,3% проти показників 2018 року і становити 188,2 млрд грн.

Виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується на рівні 68,4 млн т проти минулорічних 70,0 млн т, тобто на 2,3% менше, ніж торік.

Очікується збільшення виробництва ячменю, пшениці, ріпаку та овочів закритого ґрунту.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, прогнозується збільшення на 0,8% проти 2018 року виробництва валової продукції тваринництва – до 70,5 млрд грн.

Обсяги виробництва м’яса, молока і вовни зменшаться в межах 1,2-4,7%.

Виробництво яєць зросте на 3,4%, а м’яса птиці – на 7,4%.

Таким чином, у 2019 році збережеться тенденція стабілізації сільгоспвиробництва,  досягнутого у попередні роки, а деякий спад зумовлений високою порівняльною базою 2018 року, коли Україна вперше у своїй історії перевищила валовий збір зерна у 70 млн т.

Новости по теме

| |