Тепличне вирощування винограду на гідропоніці – новий напрямок для виноградарів Півдня України

29 апреля, 2019

Всі ми звикли, що в тепличних умовах в основному вирощують тільки однорічні культури: овочі та деякі фрукти. В теплицях можна вирощувати не тільки огірки, помідори, гарбузи та полуницю, але й виноград. Спеціальну технологію такого вирощування вже давно використовують італійські аграрії.

Тепличне вирощування винограду створює сприятливі умови для росту рослини навіть тоді, коли немає штучного обігріву. Температура в таких теплицях вища на 2 – 5 градуси у порівнянні з зовнішньою. Якщо підтримувати належну технологію вирощування, врожай винограду можна отримати на 2 – 3 тижні раніше ніж у відкритому грунті. До того ж мінімізуються проблеми з хворобами і шкідниками та основними ворогами, які псують виноградну ягоду (оси, птахи). Як результат, кількість хімічних обробок зменшується, тому врожай стає більш екологічно чистим та безпечнішим для здоров’я людини. Ягоди зберігаються краще та не розтріскуються, бо кількість опадів та погодні умови регулюються обраним тепличним режимом. Також існує можливість міжрядних посадок полуниці, шпинату, луку та навіть, квітів. Фахівці стверджують, що, наприклад, виноград та суниця допомагають один одному. Урожайність винограду збільшується, а запилювати полуницю можна купивши вулики з джмелями, які прекрасно почувають себе в тепличних умовах.

Існують деякі особливості конструкції теплиць для вирощування винограду. Сама теплиця за розмірами повинна бути достатньої висоти (2,5 м та більше) в залежності від використовуваних шпалер. Оптимальною площею вважають 25 – 30 м2. Краще за все, якщо теплиця буде мати фундамент – це збереже грунтове тепло та захистить від бур’яну та шкідників. Теплиця по можливості повинна бути обшита прозорим стільниковим полікарбонатом, який являє собою особливий тип пластикових листів, що у 200 разів міцніше традиційного скла. Матеріал переносить люті морози та аномальну спеку, а також різкі перепади температур, дуже добре пропускає світло. Якщо конструкція неопалювальна, можна використовувати й плівку. Краще встановити систему краплинного зрошення. До речі, італійські вчені вже провели експеримент по вирощуванню винограду в теплиці на гідропоніці. Вони дійшли висновку, що гідропоніка забезпечує столовий виноград якісними ознаками, які відповідають європейським і міжнародним стандартам якості на ринку. Врожайність не поступає тій, що отримують в умовах відкритого грунту, а в деяких випадках вона навіть перевищує показники, шляхом зменшення шкідливих факторів. Виноградні лози можуть неодноразово використовуватися в стійких системах зростання на гідропоніці, займаючи теплиці менше ніж п’ять місяців на рік. А головне, споживання води при вирощуванні столового винограду на гідропоніці нижче, ніж в традиційній системі виробництва. Такі результати представляють важливу перевагу, враховуючи, що вода стає економічно дефіцитним ресурсом в багатьох районах світу, особливо в посушливих регіонах, як, наприклад, Південь України.

Текст: Євгенія Ткачова

Новости по теме

| | | | | |