У березні в Україні знов почала зростати інфляція після зимового затишшя. Весна принесла подорожчання 81% соціальних продуктів. Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
У порівнянні з лютим, стала дешевше більшість овочів борщового набору, а саме: цибуля – на 7,5%, буряк – на 6,1%, морква – на 2,2% і картопля – на 1,4%. Крім того зменшилася на 2,1% ціна на десяток курячих яєць і на 0,3% цукру.
Окрім того, стабільно зростає вартість хліба. За перший місяць весни житній хліб став дорожче одразу на 2,5%, пшеничний хліб, у залежності від сорту борошна, набрав від 1,7% до 2,2%, а батон підстрибнув на 1,9%.
Дорошенко також зазначає, що продукти молочного кошику подорожчали від 0,3% до 1,2%. Сметана додала 1,2%, молоко та вершкове масло – 0,5%, а кисломолочний сир – 0,3%.
Уся бакалія впевнено йшла до гори й тенденцію порушив лише цукор, який впав на 0,3% і рис, ціна якого не змінилась. У той же час олія стала дорожче на 0,2%, манка на 3%, борошно на 0,4%, макарони зросли на 0,8%, гречана крупа – на 1,1%, ячна крупа – на 1,3%, а пшоно – на 4,2%.
З овочевого борщового набору подорожчала білокачанна капуста – на 24,9%.
У березні знов почався шлях у гору вартості м’яса після лютневого здешевлення та навіть піст не став перешкодою. Зросли в ціні всі види м’яса з 0,2% до 1,3%. Ковбаси додали 1,3%, морожена риба – 1,2%, свинина – 1,1%, філе курятини – 0,9%, яловичина – 0,7%, тушка куряча – 0,3% і сало – 0,2%.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали в березні у відсотках:
ТОП-5 продуктів, які найбільше подешевшали в березні у відсотках:
«Нажаль основні тенденції здорожчання, як окремих продуктів, так і загалом підвищення інфляції за рахунок продуктів, виправдовуються. Лише виробники курячих яєць не змогли переломити тенденцію зниження вартості та до пасхальних свят ми підходимо з помірною ціною. За квітень варто очікувати досить схожих результатів, оскільки головні тенденції, які впливають на ціноутворення, залишиться незмінними», – пише Дорошенко.