Українські аграрії значно збільшили використання хімікатів за останні 10 років

4 апреля, 2019

Упродовж останніх 10 років кількість внесених агрохімікатів у ґрунт збільшилась із 58 до 125 кг поживних речовин на 1 га посівної площі. Про це свідчать дані відділу інформаційної політики та зв’язків з громадськістю Міністерства аграрної політики та продовольства України, передає УНН.

«В Україні протягом останніх десяти років спостерігається позитивна тенденція збільшення кількості внесених агрохімікатів із 58 до 125 кг поживних речовин на 1 гектар посівної площі, що наближає нас до середньоєвропейських показників з урахуванням природної родючості ґрунтів, що дозволило забезпечити у 2018 році найбільший за всі роки існування самостійної України урожай зернових культур в межах 70,1 млн тонн. Збільшення внесення мінеральних добрив, посів сидератів та використання рослинних решток дало змогу максимально наблизитися до бездефіцитного балансу поживних речовин», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що основним із головних завдань аграріїв для отримання сталих урожаїв є внесення мінеральних та органічних добрив у визначених для ефективного живлення рослин дозах, з урахуванням запланованої урожайності, із дотриманням оптимального співвідношення між елементами живлення, що є об’єктивною необхідністю для забезпечення бездефіцитного балансу поживних речовин та збереження родючості ґрунтів.

Одним із завдань своєї роботи Мінагрополітики бачить встановлення дієвого державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства в питанні охорони, збереженні та відновленні родючості ґрунтів всіх категорій і форм власності та впровадження економічного стимулювання землекористувачів та орендарів земельних ділянок в разі дбайливого та господарського підходу до їхнього використання.

У міністерстві також зауважили, що вирощування всіх без винятку сільськогосподарських культур, а не тільки соняшнику, ріпаку та сої зумовлюють втрати поживних речовин, які містяться в ґрунті та визначають його родючість, цим самим призводячи до зниження агрохімічних показників (втрата гумусу, підвищення кислотності, вмісту азоту, фосфору і калію).

Новости по теме

| | | |