В АСУ спростували інформацію про контрабанду свинини

2 апреля, 2019

Вітчизняним ринком ширяться чутки про «чорні» та «сірі» схеми імпорту свинини, яка витісняє вітчизняний продукт, але вони не відповідають дійсності. Про це заявили  аналітики асоціації «Свинарі України», повідомляє прес-служба організації.

Повідомляється, що аналітичний відділ АСУ провів перехресне порівняння загального тоннажу та товарної структури відправлення та надходження м’яса, субпродуктів та жиру з Європейського Союзу до України.

«Звівши дані цих статистичних джерел, бачимо, що «вихідний потік» відповідає обсягам «вхідного» не тільки за товарними позиціями УКТ ЗЕД «Свіжа, охолоджена та морожена свинина», а навіть за деталізації до товарних підпозицій свинячих частин та їстівних субпродуктів. Так, максимальна розбіжність в обсягах становить 300 т (наприклад, мороженої свинячої печінки), мінімальна — менше 20 т (охолоджені свинячі півтуші)», — коментують в АСУ.

Спростовують аналітики й тезу про те, що імпорт та контрабанда впливають на ціни на внутрішньому ринку.

«Оскільки така продукція знаходить свого покупця переважно у прикордонних регіонах на заході країни, а її обсяги не є значними, вплив цього чинника на цінову ситуацію малопомітний. Тож більшої шкоди для ринкової кон’юнктури завдає не сам факт існування пропозиції контрабандної свинини та свинячих субпродуктів, а поширення чуток та непідтвердженої інформації про неї, зокрема в медіапросторі», — запевняють аналітики.

Новости по теме

| | | | | |