Зараз в Україні готуються комерційні партії лохини для експорту в зарубіжні мережі супермаркетів. Про це заявив Сергій Галашевський, директор органу сертифікації «Органік Стандарт», в ході Міжнародного конгресу «Органічна Україна 2019», який почав свою роботу 14-березня під Одесі.
За словами Сергія Галашевський, в розрізі виробництва органічних ягід в Україні більше вирощується органічної малини. Друге місце займає органічна лохина, насадження якої постійно збільшуються.
«Правда, ми ще не експортували свіжу органічну лохину, але в цьому році наші виробники планують здійснити цю поставку. Зараз готуються комерційні партії ягоди для експорту в зарубіжні мережі супермаркетів», – зазначив фахівець.
При цьому третє місце за обсягами виробництва органічних ягід займає суниця садова, а за нею йдуть ряд нішевих культур типу смородини, агрусу, жимолості.
Сергій Галашевський, директор органу сертифікації «Органік Стандарт»
Характеризуючи ринок органічної продукції України, Сергій Галашевський зазначив, що українські органічні виробники сьогодні вибирають дві стратегії.
«Одна стратегія полягає в спеціалізації господарства, коли воно вибирає якусь одну культуру для виробництва. Інша стратегія – це диверсифікація виробництва, коли, навпаки, виробник вибирає для вирощування, наприклад, 10 різних культур. Якщо ми говоримо про овочевий напрямок, то найчастіше ми бачимо використання стратегії диверсифікації. Виробники в цьому сегменті вирощують багато різних культур, але в незначних обсягах», – повідомив він.
Фахівець також додав, що сьогодні в Україні в значних обсягах вирощується така культура як органічна гарбуз, в основному, для подальшого отримання насіння.
«Ці насіння потім експортуються, наприклад, в таку країну як Австрія. Є приклади і відправки на експорт органічного кавуна», – зазначив Галашевський.
Нагадаємо, Одеська область входить до трійки лідерів з виробництва органічної продукції.