Екс-учасник АТО Ілля Волошин разом з батьком та товаришем заснували у Запоріжжі підприємство з вирощування зелені на гідропоніці. На міні-фермі за методом гідропоніки у виробничих обсягах вирощують цибулю. Підприємство обладнали в орендованому напівпідвальному приміщенні, розміром 50 м². Для пророщення зелені використовують додаткове освітлення, пише shotam.info.
Кошти на розвиток міні-ферми Ілля Волошин отримав від міжнародної організації з міграції. Грант у розмірі 15 тис. грн витратили на обладнання та освітлення.
«Зараз вирощуємо зелену цибулю. Продукція продається чудово. Маємо постійних покупців. Познайомилися з оптовиком, який закуповує нашу зелень для ресторанів Запоріжжя. Готуємо зелень і для дрібного опту», — розповідає власник міні-ферми.
Зелені тут вдається зібрати від 30 до 40% від кількості посадкового матеріалу. Від висадженого обсягу це може бути від 10 до 50 кг. Урожай, з моменту посадки, можна зібрати вже за 20-30 днів.
Міні-ферма споживає небагато. Щомісяця на зрошення йде до 3 кубів води. Коли цибуля виросла, всю воду зливають, миють обладнання і саджають по-новій. На електроенергію щомісяця витрачають до 400 гривень, оскільки для освітлення використовують Led-лампи. Економлять на опаленні. Зараз в приміщенні стоїть буржуйка і пелети, виходить дешевше, ніж газ. Перепробували обігрівачі, але це виявився найкращий метод. На опалення щомісяця витрачають до 1000 гривень. Приміщення прогрівають один раз на день. Цього вистачає, тепло тримається. Температуру підтримують на рівні 18-20 градусів. Буває коригують, щоб було від 13 до 18 градусів. Усе залежить від того, наскільки швидке потрібне проростання зелені.
«Основна проблема, яка виникла з самого початку — не було достатніх навичок і досвіду ведення такої справи. Це значно важче, ніж можна прочитати в інтернеті. Проте з кожним місяцем процес стає все кращим, нам подобається», — ділиться Ілля Волошин.
Зараз трьом підприємцям доводиться самостійно опановувати ще одну професію — агронома. Інформацію про те, як доглядати за рослинами — читають в інтернеті. Проблемні питання обговорюють на форумах.
За його словами, перевага гідропоніки в тому, що зелень можна виростити без додаткових добрив. В результаті вдається отримати екологічно чисту продукцію.
У планах підприємців — розширитися, спробувати вирощувати нові види рослин. Незабаром почнуть експериментувати з м’ятою та полуницею.