Борщова інфляція в 7 разів вища за офіційну, – Дорошенко

18 февраля, 2019

За рік борщ зі свининою подорожчав на 16%, а вегетаріанський – на 70%. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Для аналізу асоціацією був взятий найпростіший рецепт борщу: свинини – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, вода – 3л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200гр, головка часнику – 50г.
Пісний борщ ми рахувався за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Даний рецепт розрахований на 10 великих тарілок борщу.

«Вартість часнику взята в торговельних мережах. До вартості борщу ми не включаємо питну воду, лише тому, що не має середнього показника за даними статистики, а також лавровий лист, сіль, чорний перець – ці продукти мало впливають на динаміку ціни», – зазначив експерт.

Так, за рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16%, або на 14,9грн.

«Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9грн. На початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5грн», – додає Дорошенко.

Щодо динаміки цін інгридієнтів страви, то вона така:

  • Свинина – 600гр. У січні 2018 року – 66грн, у січні 2019 року – уже 70грн. Зростання за рік на 6%.
  • Картопля – 500гр. Січень 2018 року – 3,2грн, за рік – 4,7грн. Картопля подорожчала на 47%.
  • Буряк – 500гр. Початок минулого року – 3,5грн, січень 2019р – 6,2грн. Ціна зросла на 77%.
  • Капуста – 300гр. У 2018р – 1,5грн, у 2019р – 3,4грн. Вартість зросла більше ніж у два рази.
  • Морква – 200гр. На початку 2018 року – 1,4грн, у січні 2019р – 2,5грн. Купуємо на 78% дорожче.
  • Цибуля – 200гр. 2018р – 1,1грн, 2019р – 3,7грн. Зростання за рік відбулось більше ніж в три рази.
  • Часник – 50гр. Січень 2018р – 3грн, у 2019р – 2,8грн. Вартість зменшилась на 5%.
  • Сметана – 200гр. У січні 2018р її можна було придбати за 10,2грн, а на початку цього року за 11,5грн. Вона подорожчала на 13%, або на 1,3грн.

За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або на 9,6грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 13,7грн. Порція вегетаріанської страви коштувала на початку цього року 2,3 грн.

«Інфляція за минулий рік становила 9,8%. Але, як бачимо, борщова інфляція є значно вищою», – підсумував Дорошенко.

Новости по теме

| | | | | | | | | | |