Що робить лаванду «королевою ефірних олій»?

14 февраля, 2019

Коли справа доходить до найбільш відомих рослинних ароматів, майже кожному знайомий аромат лаванди. Навіть ті, хто вважає, що цей аромат їм незнайомий, він помиляється, тому що саме лаванда частіше за все використовується у «заспокійливих» продуктах: від крему для рук до наповнювачів чаю та випічки. При виготовленні різних косметичних засобів та кулінарних шедеврів використовують не тільки висушений рослинний матеріал, а й, частіше за все, ефірну олію, отриману з рослини. Саме вона й надає лаванді приємний аромат та позитивно впливає на організм людини.

Згідно з новим дослідницьким звітом Global Market Insights, Inc., світовий ринок ефірних олій к 2024 року буде перевищувати 13 мільярдів доларів США. Європа є найбільшим ринком ефірних олій й одним з ключових ринків для продуктів ароматерапії. Якщо кінцевий продукт продається в якості лікарського засобу, ефірна олія має відповідати фармацевтичним вимогам. Ця ситуація більш поширена для ароматерапевтичних олій. Однак деякі чисті олії продаються як косметичні продукти. Найбільшим імпортером високоцінної лавандової олії, яку використовують в косметології, є Франція, а у структурі світових поставок ефірних олій лідирує Бразилія (щороку відправляє на експорт 14,4 тисяч тонн продукту).

Що робить ефірну олію лаванди цікавим продуктом? У світі зростає кількість людей, які страждають різними захворюваннями та шукають потенційні трав’яні препарати, щоб уникнути побічних ефектів фармацевтичних хімічних препаратів. Такі люди й  будуть стимулювати зростання індустрії виготовлення ефірних олій, тим самим збільшуючи розмір їх ринку. Зміна рівня та стилю життя також призвела до виникнення різних психічних проблем, таких як депресія, безсоння, занепокоєння й стрес, що призвело до зростання популярності такого засобу лікування, як ароматерапія.

Ефірна олія являє собою складну суміш, яка може містити більше 100 хімічних сполук. Для отримання ефірних олій можуть бути використані різні частини рослини, такі як квіти, листя, кора, смоли й плоди. За словами експертів галузі, в ароматерапії зазвичай використовується близько 80 видів ефірних олій.

Читайте також: «Виростити лаванду проблеми немає, а реалізувати її – це вже інше питання», – експерт

Ефірна олія лаванди також допомагає боротися з хворобами. А почалося все с того, що у 1910 році французький хімік і вчений Рене-Моріс Гаттефоссе відкрив корисні властивості ефірної олії рослини. Гаттефоссе сильно опік свою руку під час експерименту на парфумерному заводі й занурив його в найближчу ванну з рідиною, яка, як виявилося, була ефірною олією лаванди. Пізніше він був вражений тим, як швидко загоївся його опік та було дуже мало рубців. Це захопило дослідника–парфумера й надихнуло його на експерименти з ефірними оліями під час Першої світової війни. Він використав їх властивості при лікуванні солдатів у військових шпиталях. Ось така історія про ефірну олію лаванди, яку дуже часто публікують у інтернет- виданнях. І вона частково правдива, але сам Гаттефоссе писав, що «Зовнішнє застосування невеликої кількості есенцій швидко зупиняє поширення гангренозних виразок. За моїм особистим досвідом, після того, як лабораторний вибух накрив мене палаючими речовинами, які я погасив, катаючись по трав’янистому газону, обидві мої руки були покриті газовою гангреною, яка швидко розвивалася. Всього лише одне полоскання з лавандовою есенцією зупинило «газифікацію тканин». Це лікування супроводжувалося рясним потовиділенням, і зцілення почалося на наступний день (липень 1910 року) ». Але Гаттефосс дійсно співпрацював з низкою лікарів, які лікували французьких солдатів від військових ран, використовуючи лаванду та інші ефірні олії.

Завдяки безлічі корисних властивостей ефірної олії лаванди, вона отримала назву «Королева ефірних олій». Зараз унікальну рослину досліджують вчені усього світу. Причина, за якою вони хочуть розкрити секрети лаванди, полягає в тому, що це важлива культура, яка вносить істотний внесок в багатомільярдну і постійно зростаючу індустрію ефірних олій. Нещодавно у 2018 році дослідники університету Кампус Оканаган з Британської Колумбії визначила послідовність генома лаванди. Вчені стверджують, що якість ефірної олії лаванди в значній мірі залежить від характерного аромату олії, який визначається деякими фітохімічними речовинами, які мають назву монотерпени. Камфора створює неприємний запах, а її присутність в олії знижує якість і ринкову вартість. З іншого боку, в лавандовій олії бажані високі рівні ліналоолаталіналілацетата. Тому доступ до послідовності генома лаванди дає можливість виробляти олію без збільшення кількості небажаних інгредієнтів.

В деяких частинах світу лаванду вважають бур’яном, оскільки вона вийшла з-під контролю в дикій природі. Наприклад, з моменту появи лаванди стехадської (L. stoechasluisieri) в Австралії вона так розрослася, що на острові Вікторія (Австралія) була оголошена шкідливим бур’яном з 1920 року. У деяких частинах Іспанії теж розглядають цей вид лаванди як бур’ян. Але цей вид лаванди також використовується для отримання ефірної олії, яка більш різка та смолиста. Австралійськи фермери стверджують, що лаванда, як вино. Олія одного й того ж виду сильно відрізняється в залежності від місцевості, де була зібрана рослина, оскільки на її властивостях дуже впливають клімат та ґрунт. На якості олії можуть відбитися навіть час та метод збору суцвіть. Для того, щоб отримати 1 літр олії необхідно приблизно 250 кілограмів лаванди. Тому справжню олію отримують все ж таки з суцвіть лаванди вузьколистої, бо це вид лаванди практично не має камфорного запаху. Не менш популярна й олія з лавандину (гібрид лаванди вузьколистої та лаванди широколистої), щорічно виробляється біля 1000 тон такої олії.

Природні умови Півдня України дозволяють вирощувати лаванду у великих об’ємах, а тому й отримувати високоякісну лавандову олію. До того ж й виробництво олії з лаванди буде найбільш економічно вигідним, бо якісна сировина часто імпортується, що впливає на збільшення собівартості її виготовлення. Важливо й те, що можна використовувати  побічні продукти, які залишаються після переробки лаванди. Наприклад, при виробництві будь-якого ефірного масла методом дистиляції залишається побічний продукт – ароматична вода. Таку воду можна використовувати як для виробництва косметичної продукції, так й для зрошення плантацій. Лавандова вода, як і сама рослина, володіє антибактеріальними властивостями. А те, що залишилося від дистиляції (квіти та стебла), йде на розпалювання, мульчу, в компост, а в деяких регіонах використовується як фураж.

Новости по теме

|