Погодні умови для озимих кращі за кілька останніх десятиліть

13 февраля, 2019

Погодні умови для перезимівлі посівів озимих зернових культур оцінюються як кращі за останні кілька десятиліть. У більшості регіонів рослини озимих тривалий час перебували під потужним сніговим покривом і в стані зимового спокою.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур в холодні ночі не знижувалася нижче 50ºС морозу. Глибина промерзання грунту на кінець третьої декади січня становила 1 — 17 см. В окремих районах Хмельницької, Вінницької, Одеської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Черкаської областей зазначалося відтавання верхніх шарів грунту на 1-9 см.

Протягом двох днів першої декади лютого по всій Україні, крім деяких територій в східних і центральних областях, відзначалися опади різної інтенсивності у вигляді снігу, мокрого снігу і туману, а на півдні у вигляді дощу. У другій половині першої декади грудня температури повітря дещо знизилися.

Станом на 31 січня на більшості площ Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, окремих районах Хмельницької, Вінницької, Одеської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей висота снігового покриву становила від 1 до 10 см, а на більшості площ південних областей снігу на полях не було. На решті території країни висота сніжного покриву досягала 11-30 см, в Полтавській, Харківській, місцями у Сумській, Чернігівській, Черкаській, Кіровоградській областях — від 31 до 58 см, на високогір’ї Карпат — до 106 см.

В останні дні, в результаті підвищення денних температур до плюсових значень, відбулися деякі зміни по висоті снігового покриву в бік його зменшення.

Погодні умови для перезимівлі посівів озимих зернових культур оцінюються як кращі за останні кілька десятиліть. У більшості регіонів рослини озимих тривалий час перебували під потужним сніговим покривом і в стані зимового спокою.

В цілому стан посівів озимих зернових культур в кінці першої декади лютого добрий та задовільний.

За матеріалами: УкрАгроКонсалт

Новости по теме

| |